Ungurii dau lovitura în inima României. E fără precedent! Ce au reușit să facă

Sursa: Arhiva EVZ

Ungurii își doresc cu ardoare Ardealul, așa că au decis să achiziționeze, rând pe rând, clădiri importante din centrul istoric al Sighișoarei. Nu este prima clădire cumpărat de compania deținută de statul vecin. După Sălaj și Satu Mare, ungurii au pus ochii pe o clădire aflată în patrimoniu din Ardeal.

O compania deținută de Ungaria face investiții imobiliare majore în Ardeal. Clădirea Alte Post din Sighișoara, în care funcționa cândva poșta orașului, a fost cumpărată recent de unguri. Această achiziție nu este prima de acest gen. Compania ungară a cumpărat o serie de clădiri aflate în patrimoniu național.

Alte Post a funcționat în perioada regimului austro-ungar și se află situată într-un punct de maxim interes, chiar în inima istorică a Sighișoarei. Centrul istoric face parte din patrimoniu mondial UNESCO.

Odată cu trecerea anilor, ceea ce cândva a reprezentat oficiul poștal al orașului, acum s-a transformat în pensiune cu restaurant. Trecerea nu a fost una bruscă. În secolul XVIII clădirea era oficiul poștal, apoi a fost vândută bisericii evanghelice. O bună perioadă de timp ea a fost închiriată, iar în 2013 și-a găsit un alt proprietar, Viorel Barbu, om de afaceri local, care a transformat-o în pensiune.

Clădirile din Ardeal, cumpărate rând pe rând de unguri

De curând, clădirea a fost cumpărată de o companie din Ungaria, Manevi Pro Transilvania, care are misiunea asumată de a conserva imobilele cu relevanță istorică. Suma plătită de unguri pentru o clădire din patrimoniu Ardealului a fost de 1,3 milioane de euro. Clădiri importante din punct de vedere istoric au fost cumpărate și în Satu Mare, Sălaj și Carei.

Potrivit datelor pe care Investigatoria le-a obținut de la Registrul Comerțului, compania are sediul în Satu Mare, în Piața Libertății, și se ocupă de închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Compania a fost fondată de Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, administrată de Makkai Katalin din Târgu Mureș și reprezentată legal de Zsanett Olah, cetățean ungar.

Compania face parte dintr-o fundație a guvernului ungar, care investește pentru a conserva clădirile istorice cu semnificație pentru Ungaria, profitând de lipsa de interes a statului român pentru protejarea patrimoniul național.

„Pentru a realiza conservarea, conservarea și întreținerea anumitor clădiri și structuri din regiunea Europei Centrale care nu beneficiază de protecție, dar au valoare culturală, istorică, artistică, arhitecturală și sunt relevante pentru patrimoniul istoric, cultural, artistic al Ungariei, Adunarea Națională solicită Guvernului să ia măsurile necesare în numele statului pentru înființarea Fundației pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală (denumită în continuare: Fundația) sub forma unui fond fiduciar de interes public”, este ideea care stă la baza Fundației guvernului din Ungaria, potrivit Investigatoria.