Ungaria vrea dezvoltarea relațiilor cu Rusia și consideră sancțiunile inutile

Ungaria vrea dezvoltarea relațiilor cu Rusia și consideră sancțiunile inutile

Vizita președintelui rus Vladimir Putin, azi, la Budapesta, readuce pe tapet abordări diferite față de Rusia, în statele din centrul și estul Europei, și moduri diferite de colaborare cu noua administrație americană

Într-o parte a spectrului politic se află Ungaria, unde guvernul condus de premierul Viktor Orban tratează vizita lui Vladimir Putin ca pe un eveniment major, și în onoarea sa a restaurat un monumet dedicat soldaților sovietici din al Doilea Război Mondial.

Rusia vs NATO

De partea cealaltă se află Polonia, care se teme de renașterea Rusiei și salută sosirea trupelor NATO pe teritoriul său. Aici, oficialii dărâmă monumentele soldaților sovietici, ceea ce provoacă nemulțumiri la Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar Jaroslaw Kaczynski, liderul conservator polonez, fost premier, îl acuză pe Putin că s-a aflat în spatele accidentului aviatic din 2010, în care a murit fratele său geamăn, președintele Lech Kaczynski. În ceea ce privește noul președinte american Donald Trump, ideologia sa politică este mai apropiată de cea a liderilor polonez și maghiar, decât a fost cea a lui Barack Obama, dar este diferită pe relația cu Rusia. Trump l-a lăudat pe Putin și a criticat NATO ca fiind o alianță „învechită”. Pentru Ungaria, un lider pro-rus la Casa Albă oferă speranțe că Occidentul ar putea renunța la sancțiunile economice impuse Moscovei, după anexarea Crimeei și susținerea separatiștilor din estul Ucrainei. Ministrul de Externe Peter Szijjarto a spus, săptămâna trecută, că Ungaria a pierdut 6,5 miliarde de dolari în exporturi din cauza sancțiunilor. „Este momentul potrivit pentru vizita lui Putin, vom încerca să îmbunătățim relația cu Rusia și nu va exista nicio presiune americană asupra noastră acum”, a spus el.

Temerile Varșoviei

Mulți polonezi, pe de altă parte, se tem de apropierea SUA-Rusia care le-ar putea afecta interesele de securitate. Pentru ei, NATO este alianța de care au nevoie, garantă a unui stat independent polonez, aflat într-o regiune geostrategică dificilă.

Ceea ce Putin vrea să obțină va fi: plecarea brigăzii de 3.500 de soldați americani din Polonia și dispariția scutului antirachetă care va deveni operațional în 2018.

Relații economice

Ungaria și Rusia au semnat, în ianuarie 2014, un acord pentru construirea a două noi reactoare la centrala atomoelectrică de la Paks, singura din Ungaria, care furnizează 40% din energia țarii. Pentru proiect, Rusia va acorda Ungariei un credit de 10 miliarde de euro - circa 80% din valoarea investiției. Lucrările încep în anul 2018, iar primul reactor va fi funcțional din 2023. O procedură de infringement, în 2015, a Comisiei Europene împotriva Ungariei, pentru încălcarea normelor UE de achiziții publice, în acest contract, a fost închisă în 2016, după ce autoritățile ungare și-au justificat decizia în acest caz.