Ungaria: Un deputat din partidul extremist Jobbik îşi descoperă originile evreieşti

Ungaria: Un deputat din partidul extremist Jobbik îşi descoperă originile evreieşti

Unul dintre conducătorii partidului de extremă dreaptă ungar Jobbik, eurodeputatul Csanad Szegedi, cunoscut pentru retorica sa antisemită şi antiromă, a mărturisit că şi-a descoperit recent originea evreiască.

Într-un interviu apărut  în ziarul Barikad, apropiat de Jobbik, el a recunoscut că a fost "uimit" de această noutate şi a adăugat că are nevoie de ceva timp pentru a o "digera". "Cred că ceea ce contează nu este că ştiu dacă sunt ungur de rasă pură, ci modul în care mă comport ca ungur", a adăugat el. "A fi ungur a însemnat întotdeauna pentru mine o responsabilitate faţă de ţara mea, iar aceasta nu are nicio legătură cu o supremaţie rasială", a mai spus el.

Recent, unul dintre colegii săi din Jobbik îşi atrăsese titluri mari în presa ungară după ce a cerut autorizaţia de a-şi face un test genetic pentru a proba că nu are sânge evreiesc sau ţigănesc în vine.

Csanad Szegedi s-a "distins" în 2009 prezentându-se la prima sesiune a Parlamentului European în uniforma Gărzii ungare, emanaţie paramilitară a Jobbik, dizolvată ulterior.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reacţiile - între amuzament şi consternare - nu au întârziat să apară ieri prin reţelele de socializare. Un blog critic faţă de regimul conservatorului Viktor Orban considera că este "imposibil ca Szegedi să nu fi fost informat că bunica sa, Magoldna Klein, era evreică şi supravieţuitoare a Holocaustului".

Pentru ziarul online Index.hu, morala acestei istorii este că "stupiditatea nu are legătură cu patrimoniul genetic".

Preşedintele Jobbik, Gabor Vona, a declarat miercuri la televiziunea naţională că îşi susţine eurodeputatul, care îşi va păstra toate funcţiile. Sursa. AGERPRES