Evenimentul Zilei > International > Ungaria, pusă la zid din cauza politicii anti-imigranți
Ungaria, pusă la zid din cauza politicii anti-imigranți

Ungaria, pusă la zid din cauza politicii anti-imigranți

Ministrul de Externe luxemburghez, Jean Asselborn , vrea ca Ungaria să fie suspendată sau eliminată din UE, din cauza încălcărilor „masive” ale valorilor fundamentale ale Uniunii.

 El a amintit modul în care guvernul de la Budapesta îi tratează pe refugiați, independența Justiției și libertatea presei. „Ungaria nu este departe de a da ordinul deschiderii focului asupra refugiaților”, a spus el, adăugând că UE nu poate tolera „un comportament atât de nepotrivit”, și orice țară care „încalcă valorile de bază” ar trebui exclusă temporar, dacă este necesar chiar pentru totdeauna, din UE.

Referendum și gard la frontieră

În Ungaria, va avea loc un referendum în 2 octombrie, privind acceptarea cotelor pentru refugiați. Premierul Viktor Orban a criticat politica de relocare a 160.000 de refugiați în statele UE și a făcut o amplă campanie pentru votul „nu”. Ungaria și-a închis granița cu Serbia și Croația și a construit un gard de 175 de km, pentru a opri imigranții care doreau să ajungă în Austria. Circa 10.000 de soldați și polițiști au fost trimiși să păzească granița.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, nu împărtășește, însă, opinia colegului său și spune că aceasta nu este poziția UE. „Pot înțelege, dacă mă uit la Ungaria, că unii din Europa devin nerăbdători… totuși nu cred că ar trebui să arătăm ușa unui stat membru”, a explicat el, într-o conferință de presă la Riga.