Evenimentul Zilei > International > Ungaria – noul PARADIS fiscal al Europei. Viktor Orban introduce CELE MAI MICI impozite din UE
Ungaria – noul PARADIS fiscal al Europei. Viktor Orban introduce CELE MAI MICI impozite din UE

Ungaria – noul PARADIS fiscal al Europei. Viktor Orban introduce CELE MAI MICI impozite din UE

Impozitul pentru societățile comerciale va fi scăzut în Ungaria la 9%, începând cu 2017, cel mai mic nivel din Uniunea Europeană.

Anunțul a fost făcut joi de premierul Viktor Orban:

„Anul viitor, impozitul pentru societățile comerciale va avea o singură cifră și va fi echitabil: 9%, indiferent dacă este vorba de Întreprinderi Mici și Mijlocii sau de mari companii.”

Întreprinderile maghiare cu o cifră de afaceri mai mică de 500 de milioane de forinți (1,6 milioane de euro) beneficiază în prezent de un nivel de impozitare de 10%, spre deosebire de firmele mai mari, al căror impozit este de 19%.

Decizia de scădere și unificare a nivelurilor de impozitare a fost luată joi, după o consultare aprofundată cu ministrul Economiei.

Șeful guvernului a subliniat:

„Cu acest nivel de impozitare, Ungaria va oferi cele mai bune condiții fiscale din Uniunea Europeană.”

În acest moment, impozitele cele mai mici pentru firme din interiorul UE sunt în Bulgaria (10%), Irlanda și Cipru (12,5%).

Ministrul Economiei, Mihaly Varga a explicat că bugetul pe 2017 a fost astfel conceput pentru a putea accepta o pierdere de 145 miliarde de forinți (468 milioane de euro), ca urmare a acestei scăderi de impozitare.

El a explicat:

„Aceasta înseamnă că 145 de miliarde în plus vor rămâne în buzunarele întreprinderilor. Rezerva bugetară de 200 de miliarde (645 de milioane de euro) va fi mai mult decât suficientă pentru a acoperi această lipsă.”

Presa maghiară a vorbit despre perspectiva ca Ungaria să se transforme în „viitor paradis fiscal”, dar și-a pus întrebări și asupra consecințelor.

„Dacă obiectivul guvernului este de a atrage multinaționalele și investițiile, este cunoscut că acești giganți dau mai puțină atenție impozitului pentru societăți cât taxelor sociale”, care în Ungaria sunt printre cele mai mari din UE, notează portalul Index.hu.

Pe de altă parte, Orban a anunțat că vrea să mărească salariul minim „cât de mult posibil”, fără a anunța totuși cifre concrete. În prezent, salariul minim din Ungaria este de 111.000 de forinți (360 de euro).