Evenimentul Zilei > International > Ungaria ia în calcul blocarea acordului de liber schimb dintre UE și SUA
Ungaria ia în calcul blocarea acordului de liber schimb dintre UE și SUA

Ungaria ia în calcul blocarea acordului de liber schimb dintre UE și SUA

Președintele Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, a cerut ca proiectul Acordului de liber-schimb Uniunea Europeană - Statele Unite să fie ratificat de parlamentele ţărilor membre UE, subliniind că Ungaria ar putea bloca tratatul, în contextul relațiilor tensionate cu SUA.

"Nu poate exista un acord de liber-schimb UE-SUA fără consimţământul parlamentelor ţărilor europene. Majoritatea covârşitoare a reprezentanţilor statelor membre a insistat că negocierile nu se pot finaliza fără implicarea parlamentelor statelor membre. Unii factori decizionali de la Bruxelles nu au fost de acord", a declarat Laszlo Kover, citat de MTI, la finalul reuniunii preşedinţilor parlamentelor statelor UE, de la Roma.

Laszlo Kover a precizat că Budapesta se opune vehement oricărui plan de impunere a unei "superautorităţi omnipotente" asupra instituţiilor ungare, acuzând că astfel s-ar oferi o putere foarte mare corporaţiilor globale. Pe de altă parte, Ungaria insistă pe menţinerea interdicţiilor privind organismele modificate genetic şi susține protejarea denumirilor geografice maghiare.

"Negocierile s-au desfăşurat mult timp în secret şi se dorește foarte mult finalizarea lor cât mai rapidă. Nu trebuie să fim paranoici pentru a vedea motivele din spatele acestei atitudini", a conchis oficialul maghiar