Ungaria are un nou președinte. Parlamentul a votat un fost președinte al Curții Constituționale

Ungaria are un nou președinte. Parlamentul a votat un fost președinte al Curții Constituționale Viktor Orban. Sursa foto: Facebook

Ungaria are un nou președinte. Parlamentul de la Budapesta l-a ales pe Tamas Sulyok, un jurist în vârstă de 67 de ani care a condus Curtea Constituţională din 2016. El a depus jurământul și urmează să-și preia mandatul din 5 martie.

Ungaria are un nou președinte care își va prelua mandatul începând cu ziua de 5 martie. Parlamentul a trebuit să voteze un alt șef al statului după ce Katalin Novak a fost obligată să demisioneze. Fosta președintă a provocat ample proteste după ce a grațiat un pedofil.

Ungaria și-a ales președintele

Partidul Fidesz al lui Viktor Orban a ales un profil mult mai discret. Parlamentul de la Budapesta a votat pentru Tamas Sulyok, un jurist în vârstă de 67 de ani. Acesta a condus Curtea Constituţională din 2016. Noul președinte a depus jurământul în urma votului şi va prelua funcţia pe 5 martie. În Ungaria, preşedintele are un rol ceremonial.

Opoziţia din Ungaria a denunţat alegerea lui Tamas Sulyok, spunând că este un candidat fără anvergură politică. Totodată, câteva mii de persoane au demonstrat, duminică, la Budapesta pentru a cere ca şeful statului să fie ales prin vot universal direct.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia lui Katalin Novak care a grațiat complicele unui pedofil a scos o zeci de oameni în stradă, în Ungaria. Ea a fost obligată să demisioneze din funcție, recunoscând că a fost greșeală. Odată cu alegerea noului președinte, Viktor Orban speră să pună capăt scandalului care a scos zeci de mii de oameni în stradă.

Katalin Novak a fost prima femeie care a ocupat funcția de președinte în Ungaria.

Tamas Sulyok

Sursa foto: Facebook

Orban se confruntă cu cea mai gravă criză politică

Prim-ministrul Viktor Orban, care se confruntă cu cea mai gravă criză politică de la întoarcerea sa la putere în 2010, a descris plecarea lui Katalin Novak drept un „coşmar”.

„Unitatea naţională a fost zdruncinată de această decizie” de graţiere, a declarat liderul naţionalist la radio săptămâna trecută. El a adăugat că doar demisia lui Novak şi instalarea unui nou preşedinte în Ungaria, ar putea „restabili unitatea”.

Viktor Orban a promis, de asemenea, să consolideze legislaţia privind protecţia copiilor. A spus că va solicita „teste care evaluează stilul de viaţă, devianţa sexuală şi aptitudinea psihologică” a celor care lucrează cu minori.

CIne este Endre Konya, profesorul din cauza căruia a demisionat Katalin Novak

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ungaria se confruntă cu o criză politică

O criză politică a izbucnit în Ungaria, odată cu demisiile consecutive ale președintei Katalin Novak și ale fostei ministru al justiției, Judit Varga. Ambele au fost implicate în grațierea unui individ, Endre K., care a acoperit abuzurile sexuale al superiorului său într-un cămin de copii.

Katalin Novak, în vârstă de 46 de ani, în funcție din mai 2022, și-a cerut scuze pentru această grațiere inoportună.

După această grațiere, mii de oameni au ieșit în stradă protestând împotriva acestei decizii. Se pare că inclusiv simpatizanții Fidesz, partidul lui Viktor Orban erau foarte supărați împotriva guvernului. În acest context, a fost nevoit să-i ceară lui Katalin Novak să-și depună demisia.