Ungaria a scutit mamele sub 30 de ani de plata impozitului pe venit

Sursa foto: dreamtime.com

În Statele Unite ale Americii, rata natalității în scădere și imigrația crescută a ridicat semne de întrebare în privința deficitului de forță de muncă. În schimb, nu este singura țară care se confruntă cu o asemenea situație.

Începând cu luna ianuarie, femeile din Ungaria care devin mame sub vârsta de 30 de ani „vor fi scutite de plata impozitului pe venitul personal” pentru tot restul vieții, a anunțat Balázs Orbán, directorul politic al premierului ungar Viktor Orbán. „Ungaria își extinde politicile favorabile familiei”, a spus el.

În primul trimestru al anului 2022, 87.000 de locuri de muncă au rămas neocupate în Ungaria. Începând cu 1975, rata de fertilitate a țării a scăzut de la 2,4 nașteri la 1,6 în 2020. Situația a determinat guvernul ungar să facă o serie de schimbări pentru a spori forța de muncă. A eliminat impozitul pe venit pentru angajații care au până la 25 de ani – pentru a stimula tinerii să-și găsească locuri de muncă – și pentru mamele cu cel puțin patru copii.

Legile stricte ale Ungariei

Legile mai stricte privind avortul au reprezentat unul dintre eforturile Ungariei de a-și crește rata natalității. Guvernul a emis un decret, în septembrie anul trecut, prin care cei care fac avorturi să le ofere mamelor sfaturi înainte de a decide dacă vor să întrerupă sarcina.

Politicile de imigrație ale Ungariei – care sunt printre cele mai stricte din Europa – au descurajat noii veniți în privința locurilor de muncă. Guvernul a fost acuzat că are o mentalitate anti-imigranți care a îndepărtat posibila forță de muncă. „Pentru Occident, răspunsul este imigrația”, a spus prim-ministrul Orbán în 2019. „Noi nu avem nevoie de cifre. Avem nevoie de copii maghiari”, a spus acesta, potrivit Business Insider.