UNESCO şi L’Oreal au premiat inteligenţa feminină din România

Două burse de cercetare, una pentru o lucrare din domeniul Chimiei (anul 2011 fiind anul Internaţional al Chimiei), iar cea de-a doua pentru o lucrare din domeniul Ştiinţelor Vieţii, au fost acordate, astăzi, în cadrul celei de-a doua ediţii a programului UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din ştiinţă”, desfăşurat la Biblioteca Central Universitară din Capitală, sub sloganul „Lumea are nevoie de ştiinţă, ştiinţa are nevoie de femei”.

Bursele, în valoare de 42.000 de lei (RON) fiecare, au fost oferite, astăzi, de UNESCO şi L’Oréal pentru două dintre cele mai tinere femei cercetător din România, doctor Nicoleta – Roxana Preda (la Secţiunea Chimie) şi doctor Elena Butoi (la Secţiunea Ştiinţele Vieţii).

Criteriile de egibilitate pentru acordarea burselor naţionale pentru femeile din ştiinţă au fost:

  • aplicantele să fie tinere cercetătoare cu vârsta până în 35 de ani
  • să fie incluse în sistem doctoral / post-doctoral în cadrul unei instituţii de învăţământ superior acreditate din România
  • să propună o lucrare de cercetare în domeniul Ştiinţelor Vieţii / Chimie.

Proiectul câştigător al Nicoletei - Roxana Preda vizează obţinerea de noi materiale compozite, cu posibile aplicaţii în dezvoltarea de senzori şi cataliză. Activitatea de cercetare va fi desfăşurată în cadrul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM).

La 35 de ani, Dr. Nicoleta Preda are peste 40 lucrări publicate în reviste de specialitate şi spune că, în ciuda statisticilor în domeniu net favorabile bărbaţilor, „cercetarea ştiinţifică este o activitate foarte potrivită pentru o femeie”, mai ales că presupune o serie de calităţi specific feminine precum răbdarea, meticulozitatea şi intuiţia.

“Cercetarea ştiinţifică poate oferi o şansă reală de afirmare profesională pentru tinerele din România. În acest context, bursa naţională UNESCO – L’Oréal reprezintă o oportunitate importantă în dezvoltarea unor noi competenţe profesionale pentru tinerele care îşi desfăşoară activitatea în domeniul cercetării ştiinţifice”, a declarat dr. Nicoleta - Roxana Preda

Proiectul câştigător la Secţiunea Ştiinţele Vieţii propus de Elena Butoi analizează rolul celulelor şi moleculelor inflamatorii în accelerarea aterosclerozei, cauza principală de mortalitate în ţările dezvolate, inclusiv România (65%). Rezultatele cercetării sale pot contribui la o abordare inovativă în tratamentul aterosclerozei.

Activitatea de cercetare va fi desfăşurată în cadrul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară “Nicolae Simionescu”, instituţie în cadrul căreia Elena Butoi deţine poziţia de cercetător ştiinţific, grad II, doctor în biologie.

“Am fost impresionată de programul „Pentru femeile din ştiinţă” lansat de L’Oréal şi UNESCO, de scopul programului de a încuraja urmarea vocaţiei în domeniul ştiinţei şi de a recunoaşte realizările profesionale ale femeilor cercetător din întreaga lume”, a declarat câştigătoarea de anul acesta a secţiunii Ştiinţele Vieţii.

Juriul celei de-a doua ediţii a programului a fost format din Şerban Ursu (CNR UNESCO), Richard Matalon (L’Oreal România), dr. Mari Zaharescu (Institutul de Chimie şi Fizică), dr. Simona Ruţă (Institutul de virusologie „St. S. Nicolau”), dr. Camelia Bala (Facultatea de Chimie, Universitatea Bucureşti), dr. Marius Enăchescu (Univ. Politehnică Bucureşti, Facultatea de Inginerie în Limbi Străine), academician Maya Simionescu ( Institutul de Chimie şi Biologie). Aprecierea valorii, o tradiţie şi în România

Cu o tradiţie de 13 ani la nivel mondial, programul de burse naţionale UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Ştiinţă” a fost lansat oficial în România la sfârşitul anului 2009. Până acum, 1086 de femei cercetător din întreaga lume au primit dovada recunoaşterii muncii lor de cercetare. Programul, desfăşurat pe trei paliere, cuprinde „Premiile internaţionale anuale” (în cadrul cărora sunt cinci laureate anual, până în prezent numărul acestora ajungând la 67 de laureate din 24 de ţări), "Bursele internaţionale anuale", acordate anual unui număr de 15 femei cercetător (până acum au fost desemnate 195 de laureate din 62 de ţări) şi "Bursele naţionale anuale" care au fost acordate unui număr de 824 de laureate din 103 ţări.  

Bursele naţionale anuale acordă recunoaştere şi încurajează activitatea tinerelor cercetătoare din ţara noastră, având ca unic scop promovarea activităţii de cercetare şi susţinerea acelora care doresc să păşească pe acest drum.

Câştigătoarea primei ediţii a Programului de Burse Naţionale „UNESCO - L’Oréal, „Pentru Femeile din ştiinţă” este Dr. Ruxandra Jurcuţ. Proiectul propus de aceasta, anul trecut, a vizat realizarea primului studiu populaţional din România de screening genetic al factorilor trombofilici la pacienţi tineri care suferă un infarct miocardic acut sau alte evenimente trombotice.

Ediţia a treia a Programului de burse naţionale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din ştiinţă” va fi lansată în toamna acestui an.