Specialiștii de la FSEGA, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, monitorizează în timp real impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei pentru a putea face previziuni cât mai corecte în ceea ce privește direcția pe care țara o ia în urma devastatorului virus chinezesc, scrie Agerpres.

„Proiectul cuprinde şi realizarea unei platforme online denumite generic COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM) prin care cercetătorii UBB implicaţi în acest proiect publică o serie de date relevante privind impactul economic al pandemiei COVID-19 sub forma unor infografice interactive, menite să ofere o imagine comprehensivă, actualizată în timp real a situaţiei economiei româneşti.

Obiectivul principal al proiectului este oferirea unui sprijin real factorilor decizionali prin realizarea şi actualizarea constantă a analizei situaţiei generate de epidemia de COVID-19, respectiv prin oferirea unui punct de pornire pentru realizarea unor scenarii de previziune pentru o mai bună protejare a societăţii, a companiilor, a angajaţilor acestora, respectiv a lanţurilor de aprovizionare din economia reală”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de reprezentanţii UBB.

Cel care se află la cârma acestui proiect îndrăzneț este chiar prodecanul FSEGA, care coordonează cercetarea științifică, Szász Levente.

„Universităţile româneşti s-au mobilizat exemplar în această perioadă, fiecare contribuind, în funcţie de anvergura şi profilul academic, la bunul mers al societăţii, la nivel local/ regional/ naţional/ internaţional.

UBB, ca universitate globală, a contribuit major la toate aceste niveluri, iar prin acest proiect, contribuţia naţională (cu potenţial impact internaţional) a UBB – unul dintre liderii ştiinţelor economice din ţară – este din nou reliefată exemplar”, a spus, potrivit comunicatului, rectorul UBB, Daniel David.

Rezultatele proiectului de cercetare pot fi consultate în timp real pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), informaţiile fiind disponibile în limbile română, maghiară şi engleză.