Unde trebuie depusă declarația pe proprie răspundere pentru prețurile plafonate la energie. Cum arată formularul

factura energie / Sursa: arhiva EVZ

Toți românii care au mai multe proprietăți trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere și să aleagă locul de consum pentru care vor beneficia de prețurile reduse. Această prevedere a creat un adevărat haos, iar oamenii sunt speriați că vor primi facturi uriașe.

Legea care stabilește noile prețuri plafonate la energia electrică îi pune pe drumuri pe români. Actul normativ a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis și se va aplica începând cu 1 ianuarie 2023.

Potrivit unei prevederi ale acestei legi, românii care au mai multe proprietăți trebuie să aleagă locul de consum pentru care vor beneficia de un preț redus la curentul electric. Pentru toate celelalte vor plăti facturi mai mari. Românii care au o singură proprietate nu trebuie să depună această declarație. Ei vor beneficia automat de compensare.

Cum arată declarația

Oamenii care au mai multe proprietăți trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere în care să menționeze adresa locului de consum pentru care doresc să primească compensarea. Modelul acestei declarații a fost deja publicat pe site-ul ANRE. (în partea dreaptă sub secțiunea drepturile tale)

Declarația poate fi descărcată de românii care au obligația să o depună. Aceasta se completează cu datele personale și depune fie în format fizic la sediul furnizorului de energie, fie online în format electronic. Mulți români s-au speriat însă de noua lege și au luat cu asalt sediile furnizorilor. Unii au stat cu orele la coadă pentru a completa și a depune direct această declarație. La numerele de telefon oferite de furnizorii de energie este imposibil să vorbești cu un operator și să ceri explicații. Liniile sunt mereu ocupate.

„Dorința de a face legi antibogați, acolo unde nu sunt de fapt bogați, a dus la apariția articolului din legea plafonării prețului la energie electrică privind cazul în care deții mai multe locuințe. Din păcate încă o dată unii românii sunt puși într-o situație umilitoare de a alerga cu hârtii de sărbători pentru a plăti mai puțin pentru energie electrică, și mulți dintre aceștia nici nu au mai multe locuințe!”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, potrivit romaniatv.net. 

Sursa: ANRE

Lege criticată

Furnizorii de energie critică și ei această prevedere legală și spun că nu pot verifica dacă declarațiile pe proprie răspundere sunt reale. Companiile solicită ca plafonarea să se aplice doar după ce acestea vor fi verificate de autoritățile competente.

„Noi, furnizorii nu avem de unde să ştim dacă un loc de consum este de reşedinţă sau domciliu, ceea ce se poate interpreta că pentru a beneficia de plafonare toţi clienţii casnici trebuie să transmită furnizorului declaraţia pe propria răspundere”, a declarat Laurenţiu Urluescu, reprezentantul Asociației Furnizorilor de Energie din România, la Antena 3.