Când societatea s-a trezit şocată şi revoltată în faţa violului de la Vaslui, aceiaşi oameni au tăcut mâlc. Pur şi simplu nu le pasă de acest caz grav. Sunt total absenţi.

Este vorba despre şmecherii de ONG care toacă degeaba sume babane, practicând activismul civic de sinecură. Am mai scris despre acest soi de indivizi pe care îi întâlnim cam des în „societatea civilă”. Şi-ar rupe hainele de pe ei pentru orice cauză şi principiu care au ataşate vreo linie de finanţare.

Însă, când viaţa produce situaţii revoltătoare în care intervenţia lor e necesară nu-i vezi niciunde.

Pentru că e concediu şi erau la mare, pentru că nu vor să supere vreun politician care le-a plătit vreun proiect derulat în parteneriat cu autorităţile locale sau pur şi simplu pentru că, în realitate, nu dau doi bani pe principiile pe care le-au clamat numai şi numai pentru a păcăli finanţatorii să le acorde lor banii şi nu altui ONG.

Atitudinea aceasta îi face activişti de sinecură. Ei nu sunt acolo pentru a schimba ceva în bine în societate, aşa cum pretind în faţa celor care le acordă linii de finanţare. Sunt doar pentru a mai toca un grant care să le asigure alte câteva luni de sinecură.

Am sesizat în trecut acest fenomen în zona ONG-urilor ca Agenţia de Monitorizare a Presei sau Centrul pentru Jurnalism Independent, organizaţii care nu mai au absolut nicio legatură cu principiile pentru care au fost înfiinţate.

Sunt doar nişte vaci de muls, sunt doar aspiratoare pentru finanţări care asigură un trai călduţ, fără bătăi de cap, unor personaje ca Mircea Toma sau Ioana Avădanii. Statui pline cu paie ale „societăţii civile”.

Violul de la Vaslui a scandalizat o ţară întreagă şi era un caz-şcoală pentru toţi activiştii care ani de zile au tocat sume babane pe proiecte destinate egalităţii de şanse, combaterii discriminării, protecţiei victimelor violenţelor sexuale sau violenţelor domestice.

Nu aveţi idee câţi bani s-au plătit în România, pe aceste direcţii, unor fete şi băieţi deştepţi din diverse ONG-uri.

Ar fi trebuit să-i vedem pe toţi legaţi cu lanţuri de poarta instanţei care a decis eliberarea violatorilor. Ar fi trebuit să-i vedem cum protestează în faţa CSM pentru că există o astfel de situaţie în sistemul judiciar. Ar fi trebuit să-i vedem umblând prin satul violatorilor pentru a explica dezaxaţilor care îi susţin pe agresori de ce greşesc. Ar fi trebuit să aflăm că asigură ei asistenţă juridică gratuită familiei victimei, pentru a trage la răspundere pe toţi prietenii şi toate rudele violatorilor care se urcă şi astăzi cu picioarele pe fata violată.

Cumnata lui Silviu Burada, organizatorului violului, denigrează victima zi de zi în tot felul de tabloide. Mama lui Burada a făcut o pagină de Facebook cu scopul de a umili şi înjosi pe victima fiului ei. Trebuia să-i vedem pe toţi activiştii legaţi cu lanţuri de poarta familiei dezaxate.

Niciunul dintre ei nu a mişcat un deget de la izbucnirea scandalului, deşi acum era un moment vital în care chiar puteau determina schimbări majore în legislaţie şi societate, pentru că aveau publicul de partea lor. I-a durut în cot de întreaga situaţie. Acesta este activismul civic de sinecură. Asta e adevărata faţă a şmecherilor de ONG care doar pozează în apărători ai unor principii şi lipsesc din peisaj atunci când societatea chiar are nevoie de ei.

Vor apărea în cadru urgent, desigur, cu cazul de la Vaslui în braţe, dar numai după ce identifică vreo linie de finanţare.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.


 
 


Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:


 


Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egaliVezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!