Numărul persoanelor din Bulgaria confirmate cu Covid-19 a ajuns, joi, la 422, în creştere cu 23 faţă de ziua anterioară.
În spitalele bulgare sunt internaţi 207 pacienţi, dintre care 18 se află la terapie intensivă. Cele mai multe cazuri de infectare sunt la Sofia (254), Plovdiv (26), Varna şi Burgas (câte 20).
Guvernul de la Sofia a decis să propună Parlamentului prelungirea până la 13 mai a stării de urgenţă introduse în luna martie pentru a limita răspândirea noului coronavirus.
Starea de urgenţă a fost introdusă iniţial în Bulgaria pentru 30 de zile. Măsura a fost aprobată de parlamentul de la Sofia la 13 martie.
Autorităţile bulgare depun eforturi pentru a reduce propagarea virusului SARS-CoV-2 şi susţin că presiunea de pe sistemul medical poate fi redusă prin măsurile de distanţare socială.
Potrivit site-ului koronavirus.gov.hu, în Ungaria numărul cazurilor confirmate de contaminare cu SARS-CoV-2 creşte gradual, ajungând joi dimineaţă la 585 (21 de persoane decedate). În carantină se află 59 de persoane. Până acum, în Ungaria s-au vindecat complet 42 de pacienţi. Autorităţile au efectuat 16.401 de teste.
Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a anunţat că punctele de trecere a frontierei ungaro-slovene de la Bajansenye şi Ketvolgyi au fost redeschise joi dimineaţă pentru cetăţenii ungari şi sloveni. Toate punctele de trecere a frontierei dintre Ungaria şi Slovenia fuseseră închise la jumătatea lunii martie, în cadrul restricţiilor decise de Budapesta pentru a limita propagarea Covid-19.
La Chişinău, deputaţii moldoveni se întrunesc, joi, într-o şedinţă plenară în care premierul Ion Chicu va prezenta proiectul de măsuri de sprijin în contextul stării de urgenţă instituite din cauza epidemiei. Executivul condus de Ion Chicu şi-a asumat miercuri răspunderea pentru mai multe măsuri de susţinere financiară a populaţiei şi a întreprinderilor care au fost nevoite să-şi sisteze activitatea în perioada stării de urgenţă.
Potrivit Radio Chişinău, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus creşte semnificativ în Republica Moldova. Ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a anunţat, miercuri seară, că au fost confirmate 423 de cazuri de infectare cu SARS.CoV-2. Numărul deceselor a ajuns la 5.
Conform site-ului covid19.rs, până miercuri seară, numărul de persoane testate pozitiv cu SARS-CoV-2 în Serbia era de 1.060. Institutul Torlak din Belgrad a testat până miercuri la prânz 4.371 de persoane eligibile.
Guvernul ucrainean a anunţat, la rândul său, măsuri mai stricte pentru a încerca să reducă propagarea noului coronavirus. În timpul carantinei, care va dura până la 24 aprilie pe întregul teritoriu al Ucrainei, sunt interzise prezenţa în locuri publice fără a purta măşti sanitare, deplasarea în grupuri mai mari de două persoane, cu excepţia cazurilor de însoţire a copiilor, şi prezenţa în locuri publice a persoanelor cu vârste sub 16 ani care nu sunt însoţite de adulţi.
De asemenea, nu vor mai fi permise plimbările în parcuri, zone de recreere, păduri şi pe litoral, activităţile din stadioane şi săli sportive şi orice alte activităţi culturale, sportive, religioase, sociale care implică participarea a cel puţin zece persoane.
Centrul de sănătate publică al Ministerului Sănătăţii ucrainean a anunţat că în Ucraina numărul cazurilor confirmate era miercuri de 669, dintre care 17 fatale.