Unde poţi găsi un job ca angajat temporar

Unde poţi găsi un job ca angajat temporar

Anul trecut, peste 55.000 de persoane au apelat la forma de angajare temporară, numărul acestora fiind în creştere cu 10% faţă de anul anterior, conform estimărilor experţilor Accace, companie specializată în management financiar.

În România, companiile care apelează frecvent la serviciile unui furnizor de muncă temporară fac parte din domenii foarte variate, de la FMCG, auto, asigurări, farma, HoReCa, agricultură, construcţii, industria prelucrătoare, componente electronice.

În general, este vorba despre companii mari, multinaţionale, cu un număr mare de angajaţi sau cu o cultură orientată foarte puternic pe externalizare, scrie în comunicatul Accace.

Potrivit companiei, creşterea numărului de angajaţi temporar va fi impulsionată şi de modificarea adusă Codului Muncii în 2011, potrivit Accace.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, un angajat temporar trebuie să beneficieze de acelaşi nivel de salarizare ca şi un angajat pe perioadă nedeterminată care îndeplineşte acelaşi tip de muncă sau unul similar, indiferent de felul în care a fost angajat – direct sau printr-un agent de muncă temporară.

“Companiile sunt din ce în ce mai interesate să flexibilizeze relaţia directă dintre numărul de angajaţi şi nivelul cererii de servicii sau produse, un avantaj oferit de furnizorul de muncă temporară. Se observă o creştere a cererii pe acest segment, acest trend datorându-se atât noilor reglementări în domeniu, care favorizează munca temporară, cât şi faptului că angajatorii sunt din ce în ce mai atenţi la optimizarea costurilor", a declarat Bogdan Badea, Business Development Manager Accace Romania.

Cine apelează la angajaţi temporari

La nivel european, toate pieţele mature utilizează de zeci de ani munca temporară. Pentru comparaţie, piete precum Anglia, Franţa sau Germania au milioane de angajaţi temporari fiecare, în timp ce Europa Centrală si de Est are pieţe de ordinul sutelor de mii de angajaţi temporari.

“România se află încă la început în acest domeniu, dar cu evoluţii pozitive în ultimii ani. Cu siguranţă, şi în următoarea perioadă tendinţa de externalizare se va menţine, pentru că ne aflăm într-o perioadă incertă din punct de vedere economic, în care companiile sunt prudente cu investiţiile pe care le fac", a spus Bogdan badea.

"Un alt aspect demn de luat în seamă este zona de înlocuiri datorate concediilor de maternitate, care în ultimii trei ani a fost un motiv foarte important în creşterea muncii temporare şi care a permis deschiderea unor poziţii temporare de middle şi chiar top management", a mai adăugat acesta.