Unde poți afla informații despre strămoșii tăi. Prima bază de date din România care arată rădăcinile familiei

Unde poți afla informații despre strămoșii tăi. Prima bază de date din România care arată rădăcinile familiei

Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai au realizat, în premieră pentru România, o bază de date cu registrele de stare civilă din Transilvania, din perioada 1850-1914.

Este practic o metodă utilă pentru cei care azi doresc să afle amănunte despre arborele lor genealogic.  În momentul lansării oficiale a proiectului, în 2017, baza de date cuprindea aproape 400.000 de persoane care au trăit în perioada citată, arată portalul rfi.ro.  Proiectul a fost în practică de Centrul de Studiere a Populației din cadrul universității clujene, în baza unei finanțări din partea Guvernului Norvegiei. În esență, datele au fost adunate din registrele parohiale, de confesiuni diferite, din diverse localități, iar site-ul ca atare - http://hpdt.ro:4080/  - e actualizat cu alte informații, pe măsură ce acestea sunt descoperite în cadrul cercetărilor din teren.  Înainte de lansarea oficială din 2017, 24 de cercetători din cadrul universității clujene au muncit trei ani pentru strângerea de date  din registrele de stare civilă.  De semnalat că în urmă cu doi ani baza de date cuprindea cel mult 7% din populația Transilvaniei din perioada 1850-1914, așadar munca de strângere a informațiilor este departe de-a se epuiza. Cei care doresc să consulte acest registru pot intra la adresa deja menționată, introducând datele despre persoana pe care o caută, adică nume și prenume, locul și perioada în care a trăit. 

“Prin introducerea numelui, prenumelui, locului pe care îl caută şi, posibil, a anului pe care îl ştie, în cele patru câmpuri pentru căutare, oricine îşi poate găsi strămoşii, cu condiţia ca localitatea să fi fost deja prelucrată şi disponibilă”, explica în momentul lansării oficiale managerul proiectului, Luminţa Dumănescu. Un alt element interesant pe care cercetătorii l-au descoperit cu ocazia acestui demers este legat de concepția autorităților în privința susținerii vaccinării copiilor. Au rămas informații din anul 1870, de pildă, când 8.600 de minori sunt vaccinați contra varicelei, și ca atare multe vieți sunt salvate.  Mai trebuie spus că faza-pilot a proiectului norvegian a însemnat un grant de 650.000 de euro. Să sperăm doar că munca de cercetare e în continuare în plină efervescență, iar baza de date va fi an de an îmbogățită. Nu ar fi rău, mai mult, ca o astfel de idee să fie replicată la nivelul întregii țări. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News