Majoritatea românilor cu credite în valută şi venituri în lei apelează la casele de schimb ale băncilor de unde au contractat împrumutul, atunci când trebuie să achite rata.
Nu se gândesc că ar putea pierde în felul acesta, lună de lună, sume importante. Potrivit calculelor EvZ, diferenţa dintre cele mai avantajoase şi cele mai proaste cotaţii oferite jucătorii de pe piaţă este de peste 1%.
Găseşte o bancă ieftină
Interesul cumpărătorului este să găsească un curs cât mai mare atunci când are de vândut valută şi unul cât mai mic, atunci când are de cumpărat. Băncile cele mai avantajose sub acest aspect îşi rezervă doar marje mici de profit.
Pot fi recunoscute prin faptul că oferă la vânzare/cumpărare cotaţii foarte apropiate de nivelul oficial, indicat de Banca Naţională a României.
Astfel, instituţiile de credit cu cele mai bune cotaţii au un nivel al marjei între cotaţia de vânzare şi cea de cumpărare de circa 5-6 bani. Cât câştigi dacă alegi să schimbi leii sau valuta la aceste case de schimb şi nu la o bancă aleasă la întâmplare?
Spre exemplu, vineri, cea mai bună cotaţie la cumpărare pentru euro era oferită de Carpatica: 4,37 lei pentru un euro. Diferenţa dintre aceasta şi cel mai scump euro oferit de o casă de schimb bancară era de nu mai puţin de 1,2%.
Licitaţii pentru sume mari
Clienţilor care au de schimbat sume mai mari de 5.000 sau 10.000 de euro (echivalent în lei) banca le va propune de regulă să facă vânzarea pe piaţa interbancară. Verificaţi însă dacă este vorba de un curs care vă avantajează.
Dacă nu, apelaţi la o altă variantă. Puteţi împărţi suma iniţială în unele mai mici, pe care să le schimbaţi apelând la varianta clasică.

CELE MAI BUNE SERVICII
Operatorii non-bancari
Dacă apelaţi la anumite case de schimb independente, deci neafiliate unei bănci, beneficiaţi de cele mai bune cotaţii. În Bucureşti, de exemplu, există "vaduri" cu cotaţii avantajoase, cum ar fi zona Unirii şi Bulevardul Magheru.
Este vorba de case de schimb unde marja dintre vânzare şi cumpărare ajunge şi la 1,5 bani, ceea ce înseamnă că aveţi o cotaţie de cum părare euro, de exemplu, cu doar o 0,75 de bani peste cursul BNR.
Vineri, cotaţia BNR a fost de 4,3529 lei/euro, iar la aceste case de schimb euro se vindea cu 4,36 – 4,365 lei/euro. Deşi au servicii mai avan tajoase decât ale băncilor, casele independente implică un grad mai ridicat de risc.
Astfel, unele practică comisioane pi perate. Atraşi de un curs de schimb avantajos, clienţii pot să nu bage de seamă că, undeva, scris mărunt, casa a specificat şi că percepe un comision usturător pentru tranzacţii.
Un risc, ce-i drept, destul de puţin probabil în ultimul timp, este şi acela de a cumpăra o bancnotă falsă, mai ales dacă este vorba de o bancnotă de hârtie, mai uşor de falsificat decât polimerul din care sunt confecţionaţi leii.
Aşa că nu uitaţi să cereţi bon. Veţi avea o dovadă că aţi cumpărat valută de la casa respectivă, dacă va trebui să o reclamaţi.
Citiţi şi:

  • Au apărut primele bancomate care eliberează euro