Cu un cadru electoral mult mai puțin permisiv comparativ cu alegerile precedente, candidații la alegerile locale sunt obligați să recurgă la evenimente de campanie clasice precum întâlnirile cu electoratul în parc sau plantarea de copaci.

Nicușor Dan, candidatul USB la Primăria Capitalei, își face reclamă electorală de pe bancheta din spate a unui taxi. Într-un clip video postat pe Facebook, candidatul este promovat de șoferul de taxi, care susține că are niște premoniții și garantează că acesta va deveni primar pe 5 iunie. „Facem un pariu, deci eu vă garantez, dacă nu ieșiți primarul general al Bucureștiului…Eu am așa niște premoniții“, spune șoferul de taxi. „Domnul taximetrist are premoniții, eu am încredere că bucureștenii vor ieși la vot pe 5 iunie. Sondajele arată că sunt singurul candidat real în lupta cu PSD-ul. Nu avem voie să ratăm această șansă“, comentează Nicușor Dan.


FOTO: Nicușor Dan, candidatul  USB la Primăria Capitalei, în tramvai, vorbind cu un alegătorTurcescu, la piață

Robert Turcescu, candidatul PMP la Primăria Capitalei, a mers, ieri, în Piața Moghioroș unde a stat de vorbă cu alegătorii și apoi a postat poze pe contul său de Facebook. În unele din activitățile sale electorale, Turcescu este însoțit de candidații PMP la primăriile de sector.


FOTO: Cătălin Predoiu, la plantat de copaci în Sectorul 6, împreună cu mai mulți copiiTot în acest weekend, Eugen Tomac, candidatul PMP la Sectorul 1, a fost în Parcul Bazilescu. El le-a promis oamenilor că va redeschide Teatrul de Vară din acest parc. Totodată, Tomac promite internet WI-FI gratuit în toate parcurile.

Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei, s-a pozat, în biserică, alături de familie. Într-o fotografie de pe pagina sa de Facebook, Firea apare cu o basma pe cap, împreună cu soțul său, primarul de Voluntari, Florentin Pandele, și unul dintre copii, la Catedrala din Voluntari. „40 000 de credincioși s-au închinat ieri la Racla cu Brâul Maicii Domnului și Papucul Sfântului Spiridon Făcătorul de Minuni, aduse la Catedrala din Voluntari, de măicuțele de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia. Pelerinajul continuă și azi, și duminică până seara târziu! Să vă fie ascultată rugăciunea mereu“, a scris Firea, pe Facebook.


FOTO: Gabriela Firea, împreună cu soțul său, Florentin Pandele, la Catedrala din Voluntari.La plantat de copaci

La rândul său, în acest weekend, Cătălin Predoiu, candidatul PNL la Primăria Capitalei și Răzvan Mironescu, candidatul liberal la Sectorul 6, au plantat câțiva copaci într- un parc din Sectorul 6. Ca și Firea, și Predoiu are acțiuni de campanie însoțit de un membru al familiei sale. El a mers cu fiica sa, Maria, întrun alt parc, pentru a sta de vorbă cu alegătorii, iar ieri a postat pe contul său de Facebook, câteva poze cu fiica sa, la echitație.

PSD și PNL, confl ict la Sectorul 1

Alexandru Nazare, candidat PNL la Primăria Sectorului 1, este acuzat de PSD că a dat mită electorală sub formă de mâncare și bani unor alegători. „Reprezentanții PNL au distribuit mâncare, băutură și bani cetățenilor convocați, încălcând grav prevederile legii electorale. Sesizarea a venit din partea Poliției Locale, probate cu declarații de martori, fotografii de la fața locului și înregistrări video“, anunță un comunicat al PSD. În replică, Alexandru Nazare a anunțat că intenționează să depună o plângere penală pentru calomnie: „PSD încearcă să smulgă prin șantaj probe și presupuse fapte de la o banală aniversare a unui coleg de partid, care, în mod evident, nu a fost un eveniment electoral. (…) Am încredere în instituțiile statului român și îl anunț pe această cale pe domnul Tudorache că voi depune o plângere penală împotriva sa și a celorlați complici pentru calomnie“.Candidații, interdicții și permisiuni în campanie

Potrivit noii legislații electorale, candidaților în alegeri le este permis să-și facă campanie prin: afișe electorale de mici dimensiuni, materiale de propagandă electorală online, audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală, publicitate în presa scrisă, broșuri, pliante și alte materiale tipărite pe suport de hârtie, calendare, door hangers, fluturași. Pe de altă parte, aceștia nu au voie la spectacole, serbări, focuri de artificii, bannere, mesh-uri, panouri și nu au voie să ofere materiale electorale de genul pixuri, căni, ceasuri, tricouri, jachete, geci impermeabile, găleți, țigări etc.

DE PRIN ȚARĂ ADUNATE

● Constanța. Chiar dacă nu a venit ziua alegerilor locale, locuitorii comunei Grădina știu deja cine va fi primarul localității și care va fi componența Consiliului Local. Potrivit telegrafonline. ro, PSD este singurul partid care a intrat în cursa pentru alegerile locale. Reprezentanții Biroului electoral de circumscripție nr. 39 din Grădina spun că s-a ajuns la această situație după ce liberalii și-au retras, în ultima clipă, candidatul la funcția de primar și lista de consilieri, ca urmare a faptului că în listele cu susținători unele semnături erau false.

● Vâlcea. Deşi este interzis prin lege, Cristian Codreanu – candidatul PNL pentru Primăria din Suteşti – a împărțit consătenilor pachete cu produse alimentare (pui, zahăr, ulei) din propria maşină, fără să se sinchisească de încălcarea legii. Totodată, Cristian Codreanu foloseşte stațiile de autobuz ca şi panouri de promovare, lucru interzis clar prin lege.

● Buzău. Primarul din comuna Valea Râmnicului și totodată aspirant pentru un nou mandat, Marian Galbenu (PSD) îl amenință cu bătaia pe contabilul șef din cadrul Școlii Gimnaziale din localitate, aşa cum arată o înregistrare audio. Galbenu i-a cerut explicații tânărului contabil referitoare la cererea sa de a finanța unitatea de învățământ. Înregistrarea audio are 30 de secunde și surprinde clar momentul în care Galbenu îl amenință pe contabil.

● Prahova. ALDE intenționează să guverneze în plan local, acolo unde va deveni „factor principal de decizie“, prin referendumuri privind marile proiecte de investiții, a declarat, sâmbătă, la Ploieşti, copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.