Nicolae Ceaușescu alegea din timp unde petrecea sărbătorile de peste an. Revelionul era petrecerea de dinaintea zilei de naștere a Elenei Ceaușesu, 7 ianuarie, și a lui 26 ianuarie.
Camil Roguski, Mihaela Ceaușescu, Vasile Adam au prezentat în ultimii 35 ani mărturii din interior, de la Revelioanele lui Ceaușescu. Roguski a fost arhitect în echipa prezidențială, Mihaela Ceaușescu era nepoată de frate, fiica lui Marin Ceaușescu, iar Vasile Adam a fost mulți ani, bucătarul lui Ceaușescu din reședința din Primăverii.
Ceaușescu voia să fie în ianuarie 1990, la Băile Olănești
Nicolae Ceaușescu planifica în detaliu Revelioanele. Evident, de Anul Nou, vorbea în emisiune înregistrată la ora 23.40, poporului la televizor. În ziua de Anul Nou, la CC al PCR, primea colindătorii și apărea nelipsitul copil în alb care purta pe o eșarfă inscripția anului care începea la 1 ianuarie.
Dar unde ar fi dorit dictatorul să meargă la cumpăana anilor 1989/1990, dacă istoria nu-i decidea alt viitor? Adică dacă nu-l trimitea în fața unui pluton de execuție la Târgoviște de Crăciunul anului 1989? Și dacă n-ar fi ajuns într-un mormânt modest la Ghencea pe 30 decembrie 1989?
Ei bine, pe tot parcursul anului 1989, în cinstea celui de al XIV-lea Congres, Ceaușescu a ordonat ca la Băile Olănești să se ridice o vilă nou-nouță.
Sursa foto: Facebook - Baile Olanesti - Informatii despre Agrement si Cazare
Ceaușescu a vrut o vilă cu turn!
Pagina de Facebook „Baile Olanesti - Informatii despre Agrement si Cazare” într-o postare din 7 martie 2020, consemna detalii despre acest detaliu al ultimei destinații de Revelion la care Ceaușescu n-a mai ajuns niciodată:
„Palatul Olănești (Vila lui Ceaușescu) Vila lui Ceauşescu de la Olăneşti a fost finalizată la sfârşitul anului 1989. N-a mai apucat să vină aici în vacanţă. Avea însă programată aici petrecerea revelionului 1990. Clădirea are demisol, parter şi etaj, dar şi un turn de unde pot fi admiraţi munţii din împrejurimi. Până în 2006, vila a putut fi vizitată şi chiar închiriată. Din 2006 a fost transformata in vila de protocol, cu alte cuvinte, vila e folosită doar de oficiali, deci tinuta inchisa mai tot timpul.”
Evident, eu știam asta de la televizor, în anul 1990. când TVR a prezentat un reportaj și de la vecini ai mei din satul natal care mergeau anual la Olănești și au vizitat vila înainte de 2006.
Similitudini cu Ion Antonescu
Se știe că Nicolae Ceaușescu a vrut să îl copieze pe Ion Antonescu. Dictatorul pro-nazist Ion Antonescu agrea Băile Olănești. Adică mergea periodic acolo să se trateze. Și-a planificat o cură de tratament, scrie istoricul Florian Bichir, chiar în perioada 1-19 august 1944! Atunci, arată istoricul militar român, a fost dejucat un atentat instrumentat de foști legionari căzuți prizonieri pe Frontul de Est. Aceștia acceptaseră să fie instruiți de NKVD, dar misiunea lor a eșuat.
Pe 3 august 1944, Antonescu a primit invitația de a se vedea cu Hitler în Prusia Orientală, la Rastenburg. Antonescu s-a dus pe 5-6 august 1944. Antonescu avea ulcer gastric. Ceaușescu avea diabet. Apele minerale de acolo au efect medical în diverse afecțiuni specifice bolilor interne și endocrinologice. Antpnescu a revenit la Olănești în seara de 6 august și n-a mai plecat de acolo până pe 19 august 1944. Apoi, a mers la București, iar la 23 august 1944, a fost arestat.
Dacă Antonescu a căzut de la putere după ce a fost la Olănești, Ceaușescu n-a mai ajuns la Olănești în vila nou-nouță pe care și-o construise. Ceaușescu fusese pe 4 decembrie 1989, la Moscova. Pe 10 decembrie 1989, a vânat ultima dată pe lângă București. La 18-20 decembrie, a plecat la Teheran în ultima sa vizită oficială. Pe 22 decembrie 1989, pleca de la putere.
Are și istoria curiozitățile sale...