Una dintre cele mai mari probleme de la bloc. Ce riști dacă ocupi locul de parcare

Parcare. Sursa foto: pixabay

Locurile de parcare reprezintă una dintre marile probleme ale zonelor metropolitane. Iar într-un oraș supraaglomerat este bine să vă rezervați un spațiu în care să vă puteți lăsa, liniștiți, mașina. Se întâmplă, însă, de multe ori ca spațiul de parcare să fie ocupat de un alt autoturism. Iar mulți dintre noi sunt tentați să acționeze intempestiv și să își facă singuri dreptate.

Trebuie să vă păstrați calmul

În primul rând, trebuie să vă păstrați calmul. Legea parcării permite sancționarea conducătorilor auto care ocupă abuziv un loc care nu le aparține.

Sub nicio formă nu trebuie să blocați autovehiculul sau să-l vandalizați, mai ales dacă este vorba despre un vecin. Conform legii, puteți fi acuzat de infracțiunea de distrugere, care se pedepsește cu privare de libertate pentru o perioadă de până la doi ani.

Așadar, nu îndoiți sau rupeți ștergătoarele de parbriz, nu deteriorați caroseria și nu tăiați cauciucurile.

Este posibil, însă, ca șoferul care v-a ocupat spațiul de parcare să vă fi lăsat un anunț cu numărul de telefon pe parbriz, caz în care problema se poate rezolva amiabil.

Poliția locală. Sursa foto: facebook / Direcția Generală de Poliție Locală a Municipiului București

Sesizați Poliția Locală

Altfel, trebuie să sesizați Poliția Locală, care are dreptul să sancționeze un astfel de comportament.

La sosirea agenților, va trebui să prezentați documentele care atestă faptul că sunteți plătitorul acelui spațiu.

Poliția Locală poate aplica unui avertisment sau o amendă șoferului care v-a ocupat abuziv locul de parcare. În cazul în care acesta nu este de găsit, polițiștii pot lua măsura drastică de ridicare a autotursmului, lucru care îl va face pe contravenient să scoată din buzunar o sumă complementară.

Sancțiuni

Conform legii 273/2020, autorităților locale le este permisă ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar în cazul în care mașina este parcată într-un spațiu neamenajat sau pe un loc de parcare plătit.

Sancțiunea pentru parcarea mașinii într-un loc neamenajat (pe trotuar) sau pentru ocuparea abuzivă a locului de parcare al altei persoane variază între 200 și 2500 de lei.