Una dintre țările cele mai afectate de pandemie își redeschide bijuteria națională

Colosseumul din Roma şi câteva dintre alte bijuterii culturale ale Italiei şi-au redeschis porţile după aproape trei luni de la închiderea lor.

Prin redeschiderea Colosseumulului, Italia şi-a recuperat principalul simbol, care şi-a reprimit vizitatorii fără obişnuite cozi şi în mijlocul măsurilor de securitate.

Redeschiderea amfiteatrului roman a avut luni un aer festiv cu o ceremonie la care au participat oficialităţi militare şi autorităţi ale statului, precum delegata guvernului capitalei, Gerarda Pantalone.

„Ultimele luni au fost foarte dificile, cu o tăcere suprarealistă, greu de acceptat”, a mărturisit directoarea muzeului arheologic, Alfonsina Russo, cu câteva minute înainte de începerea ceremoniei de redeschidere.

Monument emblematic al Romei antice, situat în inima Oraşului Etern, Colosseumul s-a redeschis luni oferind o protecţie sanitară adecvată pentru personal şi vizitatori. Acestora li s-au oferit măşti dar au fost şi termoscanați. Au fost alese trasee sigure, rezervări obligatorii şi orare modificate pentru a evita aglomerarea la orele de vârf.

 

Pentru a sărbători acest moment important şi în solidaritate cu toţi cei care şi-au pierdut părinţii şi prietenii în timpul pandemiei, Colosseumul a fost iluminat duminică în culorile drapelului italian.

Pentru a intra în impunătorul Amfiteatru Flavian, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, rezervările sunt obligatorii. Ca măsură de precauţie, la porţile sale a fost instalat un punct sanitar ambulator, cu un medic ce va oferi asistenţă vizitatorilor a căror temperatură depăşeşte 37,5 de grade.

Pe măsură ce sunt ridicate restricţiile, Italia îşi redeschide treptat publicului patrimoniul şi monumentele celebre, în speranţa de a reînvia cât mai rapid sectorul turistic, afectat de pandemia de COVID-19 care a provocat peste 32.000 de decese în peninsulă. Guvernul va redeschide graniţele ţării începând cu data de 3 iunie.

Aproape toate monumentele şi clădirile celebre din Italia s-au redeschis deja publicului: situl arheologic Pompeii, marţi şi Bazilica Sf. Petru din Roma, Galeria Borghese, Muzeele Capitoline, catedralele din Florenţa şi Milano.

Muzeele Vaticanului, o altă importantă destinaţie turistică, au fost de asemenea redeschise.

Italienii și-au dat seama că fără turism nu pot rezista economic. La noi...