Evenimentul Zilei > Actualitate > Un virus „dispărut” a revenit în România. În ce zonă a țării a fost depistat?!
Un virus „dispărut” a revenit în România. În ce zonă a țării a fost depistat?!

Un virus „dispărut” a revenit în România. În ce zonă a țării a fost depistat?!

Gospodăria afectată se află sub supraveghere și au fost aplicate o serie de măsuri de restricție în zonă.

În județul Bacău a fost confirmată prezența virusului pestei porcine, în curtea unui localnic din comuna Oncești.

La Bacău, în acest moment, sunt focare de infecție atât în gospodăriile populației, cât și pe fondurile de vânătoare.

Județul Bacău s-a confruntat cu mai multe focare de pestă porcină în ultimii ani, autoritățile județene încercând prin măsuri radicale să stopeze virusul atât la porcii domestici, cât și la mistreți.

„Măsurile de combatere a pestei porcine africane la porc domestic cuprind în zonele de restricții o campanie de conștientizare a cetățenilor prin instalarea semnelor și panourilor de avertizare pe căile de acces din zonele de protecție.

Recensământul tuturor exploatațiilor care vor fi vizitate de echipele formate din medici veterinari desemnate de către DSVSA  Bacău, într-un termen de cel mult șapte zile.

Subliniem din nou obligațiile și responsabilitățile crescătorilor de porcine și anume să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, de la intermediari sau mijlocitori de animale fără a fi identificați și fără certificat sanitar-veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar, pentru că există pericolul de a introduce în gospodărie porci bolnavi și astfel să difuzeze pesta porcină africană”, a declarat doctorul Florin Baltă.

Ultimul caz de pestă porcină africană la mistreți a fost declarată acum câteva zile pe Fondul de Vânătoare Vultureni într-o zonă deja infectată anterior.