A plutit în derivă 7.000 de kilometri: Un vas japonez, găsit la un an după tsunami, pe coasta Canadei

A plutit în derivă 7.000 de kilometri: Un vas japonez, găsit la un an după tsunami, pe coasta Canadei

La un an de la dezastruosul tsunami care a lovit nord-estul Japonia, un vas de 65 de metri a fost descoperit în apropiere de coastele Canadei.

Vasul a plutit în derivă mai mult de 7.000 de kilometri, este acoperit de rugină, dar, în rest, într-o condiţie destul de bună care i-a permis să traverseze Oceanul Pacific. Nava s-a apropiat la 280 de kilometri de Insulele Queen Charlotte, respectiv 1.500 de kilometri de Vancouver.

Ministrul canadian al Transporturilor a precizat că, în urma unei evaluări din elicopter, s-a stabilit că nu se află persoane la bordul navei sub pavilion japonez care pluteşte în derivă de mai bine de un an. Cu ajutorul autorităţilor japoneze s-a reuşit identificarea parţială a numărului şi s-a stabilit că este vorba despre un pescador care, pe 11 martie 2011, se afla în apele portului Hachinohe, din provincia Aomori.

Milioane tone de resturi au fost purtate de curenţi, din Japonia, până pe coastele continentului american. Multe dintre acestea au eşuat la 9 luni de la producerea tsunami-ului. Însă, pentru acest vas de pescuit, drumul a durat aproape un an şi o lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coincidenţa face ca premierul Canadei Stephen Harper (foto jos) să fie prezent, astăzi, în Japonia, în prefectura Miyagi, grav afectată de tsunami-ul din 11 martie 2011: 26 martie 2012 - REUTERS