Un val de căldură periculos a ajuns în România. Meteorologii anunță temperaturi de până la 35 de grade în mai multe zone din țară

Un val de căldură periculos a ajuns în România. Meteorologii anunță temperaturi de până la 35 de grade în mai multe zone din țară Canicula pune stăpânire pe Franța / Sursă foto: arhiva EVZ

Masa de aer african care s-a simțit în mai multe țări a ajuns în România. Mâine, temperaturile vor fi de până la 35 de grade în zona de vest a ţării şi doar puţin mai scăzute în rest. Meteorologii au precizat că valorile termice vor fi extrem de ridicate.

Meteorologii avertizează că masa de aer african vă ajunge marți în România. Sunt anunțate temperaturi de până la 35 de grade în zona de vest a ţării şi doar puţin mai scăzute în rest. Valorile termice vor fi resimţite vor fi cu până la 5 grade mai mari. Cu toate astea, sunt așteptate și furtuni.

Regiunile vestice sunt cele mai expuse valului de arșiță originar din Africa de Nord. La Timișoara, unde la orele prânzului s-au atins 36 de grade, o femeie a leșinat pe stradă.

Cu toate astea, canicula va dispărea de miercuri, iar furtunile își vor face simțită prezența în regiunile de deal și de munte. Meteorologii au declarat că oamenii trebuie să evite să stea afară, în special vârstnicii, persoanele cu boli cronice și copiii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Valul de căldură care vine în România a afectat deja vestul și sudul Europei, însoțit de alte fenomene extreme.

În Franța s-au înregistrat temperaturi de cod roșu și o furtună violentă a făcut ravagii în zona Normandia. În Spania, maximele au fost de 43 de grade Celsius, mai ales după izbucnirea unor incendii de vegetație.

Caniculă până pe 3 iulie

Regimul termic va fi canicular pe parcursul următoarelor două săptămâni (20 iunie - 3 iulie), la nivelul întregii ţări, în timp ce probabilitatea de apariţie a averselor va fi ridicată, arată estimările de specialitate, publicate luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

ANM, noi alerte pentru 11 august: Cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat. Zonele cuprinse de arșiță

În Banat, valorile termice dirune vor fi de 30 - 33 de grade, mediat regional (cele mai mari valori se vor înregistra în zilele de 20, 25, 26 şi 27 iunie). Ulterior datei de 27 iunie, variaţiile vor fi nesemnificative de la o zi la alta, astfel încât, mediat regional, maximele se vor situa în jurul a 32 de grade.

Regimul termic nocturn va fi caracterizat în perioada 20 - 24 iunie de valori cuprinse între 14 şi 17 grade, în medie. În perioada 25 -29 iunie, minimele se vor situa în jurul a 18 grade, apoi până la sfârşitul intervalului vor coborî uşor spre 16 grade, mediat regional. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în data de 22 iunie.

În Crişana, în prima zi a intervalului, media maximelor va fi de 32 - 33 de grade, apoi va scădea până spre 28 de grade, valoare ce va caracteriza intervalul 21 - 23 iunie. Media maximelor va creşte spre 34 de grade, în ziua de 25 iunie, după care vor scădea spre 32 de grade, valoare în jurul căreia în intervalul 27 iunie - 3 iulie variaţiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative.

Minimele vor creşte de la 14 grade în medie, în 20 iunie, spre 16 grade în 21 iunie, apoi vor scădea spre 12 grade în data de 22 iunie. După această dată, minimele vor creşte treptat până spre 18 grade, în medie, în nopţile de 26 şi 27 iunie. Din 27 iunie, variaţiile vor fi nesemnificative, media minimelor situându-se în jurul a 16 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai mare în 22 iunie, apoi în perioada 25 -28 iunie.