Condițiile meteorologice din următoarele ore nu aduc deloc vești bune pentru români. După ce ANM a emis două coduri galbene de vânt puternic pentru joi și vineri, Ministerul Mediului lansează un avertisment cu privire la un val de aer toxic.
Vântul puternic preconizat de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) creează condiții nefavorabile dispersiei particulelor poluante. Aceste fenomene meteorologice vor produce o creștere a concentrațiilor poluanților care provin din surse de ardere. Aerul toxic va fi prezent în România la final de săptămână, joi și vineri.
„Având în vedere prognoza specială actualizată primită în această seară de la Administratia Nationala de Meteorologie RA privin menţinerea, în special în zonele joase de relief din regiunile sudice şi sud-estice, inclusiv în zona municipiului Bucureşti, a unor condiţii total nefavorabile dispersiei (calm atmosferic ce împiedică deplasarea maselor de aer pe orizontală şi inversiune termică ce conduce la circulaţie descendenţa a aerului şi reţinerea poluanţilor la nivelul solului), specialiştii din Agentia Nationala pentru Protectia Mediului - ANPM apreciază că, în perioada următoare, este posibilă apariţia unor tendinţe de creştere a concentraţiilor poluanţilor monitorizaţi în cadrul (în special particule în suspensie) care provin din surse de ardere (trafic, încălzire rezidenţială etc)”, a transmis, miercuri seară, Ministerul Mediului.
Când scapă românii de aerul toxic
În noaptea de joi spre vineri stratul de inversiune termică va dispărea, acest fenomen fiind datorită presiunii atmosferice scăzute. Astfel, gradul de poluare va înregistra scăderi.
”Circulaţia aerului la nivelul solului va fi mai rapidă, iar presiunea atmosferică va fi relativ scăzută şi, prin urmare, stratul de inversiune termică se va disipa”, a mai transmis Ministerul Mediului.
În comunicatul transmis de Minister, se reamintește despre cele două coduri portocalii de vânt puternic emise de ANM pentru zilele de joi, 17 februarie, și vineri, 18 februarie.
”Având în vedere aceste avertizări, acordăm o atenţie deosebită evoluţiei fenomenului, prin supravegherea permanentă a evoluţiei concentraţiilor şi emiterea (dacă este cazul) a unor atenţionări în cazul în care concentraţiile măsurate devin foarte mari şi depăşesc valorile limita sau pragurile de alertă. Garda Naţională de Mediu - comisariatele Bucureşti şi Ilfov, va desfăşura, prin echipele de permanenţă, acţiuni de verificare şi control, atât inopinat, cât şi în cazul semnalării existenţei unor surse neautorizate de ardere”, a mai precizat sursa citată.
Potrivit ministerului, în aceste condiții speciale, ”orice sursă de emisii poate avea un impact semnificativ asupra calităţii aerului” și recomandă oricărui cetățean care sesizează o ardere necontrolată să o semnaleze la 112.