Un val de 23.000 de migranţi forţează graniţa Ungariei, la 30 de kilometri de frontiera română. Refugiaţii pleacă spre Austria

Un val de 23.000 de migranţi forţează graniţa Ungariei, la 30 de kilometri de frontiera română. Refugiaţii pleacă spre Austria

Mii de refugiaţi forţează în continuare graniţa Ungariei cu Serbia. Satul Röszke, din regiunea Csongrád este punctul cel mai fierbinte al miraţiei musulmane. Televiziunile de ştiri maghiare au transmis noaptea trecută că autorităţile au estimate la 23 de mii numărul refugiaţilor care vor trece prin graniţa UE prin Röszke.

“Poarta” pe care refugiaţii o folosesc pentru a pătrunde în Ungaria este foarte aproape şi de frontiera României. Regiunea Csongrád se învecinează şi cu judeţul Timiş. Între Röszke şi localitatea de frontieră românească Beba Veche sunt 49 de kilometri pe şosea şi mai puţin de 30 de kilometri în linie dreapta, peste terenurile agricole.

Unii migranţi intervievaţi de televiziunile de ştiri după ce au reuşit să treacă de frontiera dintre Serbia şi Ungaria au susţinut chiar că li s-a propus să fie urcaţi în autobuze şi transoportaţi în România, dar ei au refuzat acest lucru.

Conform televiziunii maghiare Duna TV, care a citat corespondenţii MTI, agenţia de presă maghiară, migranţii au blocat autobuzele care ar fi trebuit să-i transporte la un punct de înregistrare maghiar. Incidentul a avut loc vineri seară şi de atunci numărul migranţilor care au reuşit să intre în Ungaria a tot crescut, au informat corespondenţii televiziunilorde ştiri maghiare.

“Vineri seară, un mic grup de bărbați în principal tineri au blocat autobuzele ce așteptau să-i transporte pe migranți la punctele de înregistrare, așezându-se sau stând în picioare în calea vehiculelor. Migranții au vrut să evite înregistrarea, dar au fost de acord ulterior să se urce în autobuze la indicațiile poliției care comunica cu ei cu ajutorul unor interpreți voluntari”, a informat agenţia MTI.

Conform surselor citate, în timpul nopţii peste 20 de autobuze au transportat sute de migranţi pentru înregistrare, la punctual special constituit de autorităţile maghiare. Alte autobuze au fost trimise dimineaţă la Röszke, unde numărul refugiaţilor este în continuă creştere.

Un corespondent al postului TV M1 a citat surse oficiale care spun că sunt aşteptaţi să mai intre în Ungaria peste 23.000 de migranţi.  Primarul din localitatea sârbă Hogoros, Istvan Bacskulin, a declarat pentru agenţia MTI că în ultimele zile a crescut şi mai mult numărul migranţilor care au ajuns în localitatea lui.

Hogoros este o localitate situatia in Serbia, la graniţa cu Ungaria, la 10 kilometri de localitatea maghiară Röszke şi 35 de kilometri de frontier cu România.  

Televiziunile de ştiri maghiare au mai transmis că sâmbătă dimineaţă, la Budapesta, aproximativ 2.000 de migranţi aşteptau trenurile în gara Keleti. Refugiaţii se îmbarcau în  garniturile care plecau din jumătate în jumătate de oră către frontiera cu Austria. Autorităţile maghiare au amenajat chiar în gară zone de triere a migranţilor cu puncte speciale pentru cei fără bilet, pentru migranții bărbați cu bilet valabil și pentru cei însoţiţi de  familii.

Refugiaţii nu ajung însă la destinaţiile din Austria pentru că la graniţa de vest Ungariei toate garniturile sunt oprite, la cererea companiei de căi ferate din Austria care nu mai permite intrarea trenurilor maghiare pe infrastructura feroviară austriacă. Călătorii sunt obligaţi să coboare din vagoane şi îşi continuă pe jos drumul prin Austria, până la  Nickelsdorf  au mai informat jurnaliştii maghiari.

Trenurile din Budapesta și Gyor sunt oprite în gara Hegyeshalom de la punctul de trecere cu Austria, la cererea companiei feroviare din țara vecină. După debarcare, migranții își continuă drumul pe jos trecând frontiera cu escortă a poliției pentru a ajunge la Nickelsdorf, unde se îmbarcă în autobuze pentru continuarea deplasării, adaugă MTI. Nickelsdorf este prima localitate din Azustria, de pe traseul migraţiei către Germania şi punctual final al traseului de 350 de kilometri pe care migranţii îl parcurg prin Ungaria, de la graniţa cu Serbia.