Un "vagabond milionar" la Oscar

Evz.ro vă prezintă "Slumdog Millionaire", un film care a câștigat aproape toate distincțiile importante din acest sezon și a generat conflicte de stradă în India.

Pelicula, inspirată dintr-un roman scris de Vikas Swarup, este povestea halucinantă a unui tânăr de 18 ani, crescut în condiţiile aproape inumane din suburbiile oraşului Mumbai, aflat la doar un pas distanţă de câştigarea marelui premiu al concursului "Vrei să fi miliardar?" - variantă indiană. Tânărul, Jamal Malik, interpretat de Dev Patel, este arestat, fiind acuzat că a trişat.

Regizorul Danny Boyle, cunoscut pentru filmele sale non-comerciale, realizează reconstituirea tuturor răspunsurilor date de Jamal în timpul emisiunii, fiecare fiind reprezentat de o experienţă trăită de tânăr în mahalalele din jurul metropolei indiene.

Boyle reuşeşte în "Slumdog Millionaire", o coproducţie SUA - Marea Britanie - India, să adapteze o poveste de dragoste la stilul său frenetic şi să o plaseze în contextul estetic al Bollywood-ului.

Energia filmului este dată de ritmul alert în care se succed amintirle eroului, de excelenta coloană sonoră a lui A.R. Rahman şi de peisajele contrastante ale unei ţări în plină dezvoltare.

CONTROVERSE

Proteste în India

Lansarea peliculei în India, pe 22 ianuarie, a punctat începutul unor ample proteste împotriva întregii echipe. Locuitorii cartierelor sărace din Mumbai nu au împărtășit entuziasmul publicului american și nu au apreciat laudele criticilor de peste Ocean, simțindu-se ofensați atât de titlul, cât și de subiectul filmului.

Manifestanții consideră că filmul denaturează imaginea țării lor, prin prezentarea predilectă a zonelor extrem de sărace și a numeroaselor scene de prostituție și infracțiuni. Vocea contestatarilor a ridicat chiar problema imaginii negative pe care o au Vesticii despre India, în mod tradițional.

“Dacă Slumdog Millionaire prezintă imaginea unei Indii din lumea a 3-a, o lume murdară care cauzează durere și dezgust, ar trebui să stiți că acest lucru se petrece și în societățile mult mai avansate. Nu aveam nevoie de Slumdog Millionaire să îmi arate asta”, a comentat vedeta de la Bollywood Amitabh Bachchan, care, presat de reacția fanilor peliculei, și-a cerut apoi scuze pe blogul personal.

Poate cel mai grăitor episod transmis de agențiile internaționale îl reprezintă protestul locuitorilor din suburbiile capitalei indiene, care au afișat mesaje precum "Locuitorii mahalalelor sunt oameni, nu câini", au strigat "Rușine, rușine", la adresa echipei care a realizat filmul și au aruncat cu papuci în fotografii ale regizorului și actorilor.

"Să le spui câini persoanelor care trăiesc în barăci este o încălcare a drepturilor omului", a afirmat un activit indian pentru drepturile sociale.

Regizorul Danny Boyle, obligat să vină în India pentru a răspunde acestor acuzații, a subliniat că nu a dorit ca termenul de "slumdog" să fie o insultă și că l-a folosit pentru a creiona o persoană umilă și ideea unui individ care reușește să învingă toate obstacolele.

Regizorul și producătorul, acuzați de exploatare

Potrivit publicaţiei "The Telegraph", Azharuddin Ismail, care interpretează rolul copilului Salim - fratele lui Jamal, şi Rubina Ali (rolul tinerei Latika - iubita personajului principal) au fost plătiţi cu doar 2.000, respectiv 800 de euro pentru o lună de filmări. Cei doi copii actori locuiesc în continuare în mahalalele din Bandra, o suburbie a Mumbaiului.

Puşi în faţa acuzaţiilor de exploatare a tinerilor, regizorul Danny Boyle şi producătorul Christian Colson au anunţat, la sfârşitul lunii trecute, că au înfiinţat fonduri fiduciare pentru Rubina şi Azharuddin.

Cameleonicul Danny Boyle Danny Boyle este unul dintre cei mai de succes regizori britanici ai ultimilor ani.

După debutul din 1995, cu filmul Shallow Grave, Boyle a dat lovitura, anul următor, cu Trainspotting. Ecranizarea romanului omonim al scriitorului Irvine Welsh, care urmăreşte poveştile mai multor consumatori de droguri din Edinburg, este unul dintre cele mai importante şi de succes filme britanice din toate timpurile, dar şi rampa de lansare a regizorului către Hollywood.

A urmat filmul The Beach, ecranizarea romanului cult cu acelaşi nume a lui Alex Garland, şi horror-ul post-apocaliptic 28 de zile mai târziu.

Filmele sale, care nu s-au bucurat, excepţie fiind Trainspotting şi Slumdog Millionaire, de un mare succes de casă, prezintă, în general, personaje neadaptate aflate în situaţii alerte asupra cărora se suprapune conştiinţa socială.

Cel mai recent film al regizorului, "Slumdog Millionaire", i-a adus acestuia şi prima nominalizare la premiile Oscar, dar şi primul Glob de Aur şi premiu BAFTA pentru cel mai bun regizor.

Răsfățatul premiilor

"Slumdog Millionaire" este considerat marele favorit al ediției din acest an a Oscarurilor, după ce a obţinut toate distincţiile importante acordate în sezonul care precede marea gală- patru Globuri de Aur, șapte trofee BAFTA, premiile acordate de Sindicatul actorilor americani (Screen Actors Guild, SAG), Sindicatul regizorilor americani (Directors Guild, DGA) şi Sindicatul producătorilor americani (Producers Guild, PGA). La premiile Academiei Britanice, "Slumdog millionaire" a triumfat la următoarele categorii: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu adaptat, Cea mai bună muzică, Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet.

10 nominalizări la Oscar

Filmul "Slumdog Millionare" a fost nominalizat la următoarele categorii ale Premiilor Academiei Americane de Film:

  • Cel mai bun film
  • Cel mai bun regizor - Danny Boyle
  • Cel mai bun scenariu - Simon Beaufoy
  • Cea mai bună imagine
  • Cel mai bun montaj
  • Cea mai bună coloană sonoră originală - A.R. Rahman
  • Cea mai bună melodie originală - A.R. Rahman şi Maya Arulpragasam
  • Cea mai bună melodie originală - A.R. Rahman
  • Cel mai bun sunet
  • Cel mai bun montaj sonor

INFO

Distribuție: Dev Patel (Jamal Malik), Anil Kapoor (Prem Kumar), Freida Pinto (Latika)

Buget: 15.000.000 de dolari

Data lansării (SUA): 30 August 2008

Durata filmului: 2 ore

Încasări: 4 milioane trei sute de mii în prima săptămână de la lansarea în SUA, 130 de milioane de dolari până la începutul lunii februarie

"Adevarata vedeta a filmului nu este o persoană, ci un oraș – amețitorul, încântătorul, hiper-aglomeratul Mumbai", criticul Andrew O'Hehir

Mâine, citiți pe evz.ro, totul despre "Milk", un alt film controversat.

CITIȚI MAI MULTE DESPRE FILMELE NOMINALIZATE LA PREMIILE OSCAR ȘI ALTE DETALII DESPRE CEREMONIA DIN ACEST AN.