Un vaccin împotriva Covid-19 în SUA înainte de alegeri? Experții au mari îndoieli!

epa08622761 US President Donald J. Trump speaks during the first day of the Republican National Convention (RNC) in Charlotte, North Carolina, USA, 24 August 2020. The 2020 RNC is scheduled for 24 to 27 August 2020 and expected to nominate incumbent US President Trump to run for a second term as the Republican party's candidate. EPA/Chris Carlson / POOL

Președintele Donald Trump pare să-și pună mari speranțe că un vaccin împotriva Covid-19 va fi disponibil pe piața americană înainte de alegeri. Evident, calculul liderului american este electoral. Iată ce scrie publicația Le Vif pe marginea acestui subiect!

"Numeroşi experți din Statele Unite se tem că Donald Trump va face presiuni pentru autorizarea unui vaccin împotriva coronavirusului înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, oamenii de știință considerând că este puțin probabil ca studiile clinice să dea rezultate interimare în următoarele două luni.

Săptămâna trecută, Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) le-au cerut "urgent" statelor americane să facă tot ceea ce este necesar pentru ca centrele de distribuție ale unui viitor vaccin să poată fi "complet operaționale până la 1 noiembrie 2020". "Vom avea un vaccin sigur și eficient anul acesta și împreună vom învinge virusul", a declarat președintele Trump.

Guvernul său a investit 11 miliarde de dolari în mai multe proiecte de vaccinuri, cumpărând anticipat sute de milioane de doze, a căror producție a început deja.

"Vom avea sute de milioane de vaccinuri disponibile înainte de sfârșitul anului", a spus, vineri, Paul Mango, funcționar superior al Departamentului de Sănătate.

Doi producători au început ultima fază a testelor (faza 3) în Statele Unite pe 27 iulie, iar 15.000 de voluntari din 30.000 au fost deja recrutați, potrivit lui Paul Mango.

Aceste vaccinuri sunt în două doze care se administrează la interval de 21 de zile pentru Pfizer și de 28 de zile pentru Moderna. Ambele se bazează pe o tehnologie (ARN messenger) care nu s-a dovedit niciodată funcțională până în prezent. În faza de testare 1 și/sau 2 pe câteva zeci de voluntari, ambele vaccinuri au declanșat un răspuns imunitar, dar asta nu garantează că ele vor proteja împotriva infectării.

Un alt vaccin, britanic (Oxford/AstraZeneca), se află în mijlocul studiilor de fază 3 în mai multe țări și tocmai a început această fază în Statele Unite.

Acum, trebuie să se aştepte. Jumătate dintre participanți primesc vaccinul experimental, iar cealaltă jumătate un placebo, fără să ştie. Apoi, participanții sunt monitorizaţi, pentru a se vedea dacă grupul placebo este în mod natural mai contaminat de coronavirus și se îmbolnăvește decât grupul vaccinat. Cei responsabili de studii au vizat regiuni în care epidemia este virulentă, în speranța că vaccinul își va demonstra efectele mai rapid.

Directorul CDC, Robert Redfield, a spus că ar fi suficiente, statistic, între 150 şi 175 de infecții în grupul placebo comparativ cu doar câteva în grupul vaccinat pentru ca un vaccin să-şi demonstreze eficacitatea.

Pentru Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase, care gestionează testarea vaccinului Moderna, primele rezultate vor fi, fără îndoială, cunoscute în jurul lunilor "noiembrie sau decembrie", a declarat el, joi, la CNN. În ceea ce privește luna octombrie, "este improbabil, dar nu imposibil".

Totul va depinde de comitetele de experți independenți care supraveghează studiile, a explicat pentru AFP Paul Offit, membru al consiliului consultativ al FDA pentru vaccinuri. Aceştia vor trebui să considere datele provizorii suficient de clare. Producătorii ar putea apoi să solicite o autorizație "în regim de urgenţă" de la Agenția Statelor Unite pentru Medicamente, FDA.

Decizia va reveni atunci şefului acesteia, Stephen Hahn, care a fost acuzat că a cedat în faţa presiunilor politice şi a acordat autorizații în regim de urgență pentru hidroxiclorochină (acum revocată) și pentru plasma sanguină a persoanelor vindecate de Covid-19 (plasmă convalescentă), în ciuda lipsei unor dovezi riguroase de eficacitate.

Dar dr. Fauci a insistat că rolul experților independenți în procedură ar garanta faptul că FDA nu ia decizii politice. "Putem avea încredere în ceea ce va spune FDA", a asigurat Anthony Fauci.

Se menţine îngrijorarea că pragul științific este mai scăzut pentru autorizațiile de urgență decât pentru autorizațiile normale. "Cum se justifică o evaluare mai puțin riguroasă pentru ceva care le va fi injectat câtorva zeci sau sute de milioane de americani?", se întreabă Peter Hotez de la Baylor College pe Twitter.

Calendarul anunțat "sugerează că presiunea politică, nu știința și datele, ar putea guverna această decizie", a declarat pentru AFP Ezekiel Emanuel de la Universitatea din Pennsylvania, care îl consiliază pe candidatul democrat la președinție Joe Biden.

"Rămân îngrijorat în legătură cu o surpriză în octombrie", rezumă situaţia Paul Offit", scrie Le Vif.

Traducerea:Rador