Evenimentul Zilei > Actualitate > Un trilion de dolari de la FMI pentru ţările afectate de coronavirus. Și pentru România
Un trilion de dolari de la FMI pentru ţările afectate de coronavirus. Și pentru România

Un trilion de dolari de la FMI pentru ţările afectate de coronavirus. Și pentru România

Un trilion de dolari va aloca Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a ajuta ţările afectate de pandemia de coronavirus. Și România poate beneficia de o parte din această sumă.

Premierul Ludovic Orban a anunţat deja că România nu a luat în calcul un împrumut de la FMI, dar o parte din bani pot fi accesaţi ca ajutoare de urgenţă.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că măsurile fiscale, financiare şi de reglementare trebuie coordonate la nivelul ţărilor. Într-o postare pe blogul său, Georgieva a precizat că FMI are la dispoziţie fonduri de urgenţă în valoare de 50 de miliarde de dolari, bani care ar putea fi puşi la dispoziţia ţărilor în curs de dezvoltare.

De asemenea, aproape 10 miliarde din total ar putea fi împrumutaţi cu dobândă zero, transmite Bloomberg

La nivelul FMI se află deja în desfăşurare 40 de acorduri de împrumut. Acestea reprezintă cumultat 200 de miliarde de dolari ce pot fi folosite ca ajutoare de urgednţă. De asemenea, alte 20 de state s-au arătat interesate să apeleze la FMI, în contextul epidemiei de coronavirus.

„În timpul crizei globale, de exemplu, stimulentele fiscale acordate de ţările G-20 au reprezentat aproximativ 2% din bugetul acestor state, ceea ce reprezintă aproximativ 900 de miliarde de dolari, doar în 2009. Aşa că mai avem multe de făcut”, precizează șeful FMI.

„Nu am avut până în prezent nicio discuţie legată de un posibil împrumut de la FMI. Sigur că în cazul în care va apărea o astfel de posibilitate, o vom analiza. Împrumuturile de la FMI, de regulă, au fost condiţionate de nişte ajustări în economie, de nişte măsuri, să spun, mai mult de natură restrictivă”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

Mai mult, în SUA, Fed, sistemul de bănci centrale americane a anunţat că pune la bătaie 1,5 trilioane de dolari sub formă de facilităţi de credit, pentru a combare criza generată de COVID-19, anunță RomâniaTV.