Un nou tratament autorizat pentru pentru un tip de cancer pulmonar. Cancerul pulmonar este una dintre cele mai mortale forme de cancer, contribuind la aproximativ unul din cinci decese cauzate de această boală la nivel global și provocând peste 1,6 milioane de decese în fiecare an.
A apărut un nou tratament autorizat pentru pentru un tip de cancer pulmonar. Acest tip de cancer cauzează mai multe decese decât cancerul de sân, cancerul colorectal și cancerul de prostată combinate la nivel mondial. Cu alte cuvinte, la fiecare 30 de secunde, o persoană pierde lupta împotriva cancerului pulmonar undeva în lume.
În Europa, cancerul pulmonar ocupă locul al doilea în rândul bărbaților (după cancerul de prostată) și locul al treilea în cazul femeilor (după cancerul de sân și cel colorectal).
A apărut un nou tratament autorizat pentru pentru un tip de cancer pulmonar
Autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din SUA a dat vineri aprobarea pentru o nouă terapie dezvoltată de Johnson & Johnson, care va fi utilizată în combinație cu alte tratamente chimioterapice pentru tratarea unui tip specific de cancer pulmonar, conform Reuters.
Administrația pentru Alimente și Medicamente a aprobat terapia combinată cu numele de Rybrevant a companiei J&J, în asociere cu carboplatină și pemetrexed, destinată pacienților cu cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) care prezintă o anumită mutație a proteinei EGFR, ce determină o creștere rapidă a celulelor tumorale.
FDA a acordat, de asemenea, aprobarea clasică pentru utilizarea Rybrevant în cazul NSCLC local avansat sau metastatic, ce prezintă aceeași mutație specifică, în situațiile în care boala a progresat în timpul sau după administrarea unui alt tip de chimioterapie.
În 2021, FDA a acordat aprobarea terapiei prin procedură accelerată.
Ce tratamente sunt aprobate în Europa
Medicamentul amivantamab este un anticorp bispecific complet uman, bazat pe imunoglobulina G1 (IgG1), care are ca ținte receptorii factorului de creștere epidermică (EGF) și receptorii tranziției mezenchimale-epidermice (MET). Acesta este produs prin intermediul tehnologiei ADN recombinant pe o linie celulară de mamifere (ovarul de hamster chinezesc/CHO).
În Uniunea Europeană, monoterapia cu acest medicament este aprobată pentru această indicație.
Cancer pulmonar: cauze
Cauza exactă a cancerului bronhopulmonar nu este cunoscută, însă există mai mulți factori de risc asociați cu apariția tumorilor maligne primare la acest nivel. Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, fiind implicat în peste 80% dintre cazuri. Fumătorii au un risc de 25 de ori mai mare de a dezvolta această afecțiune în comparație cu nefumătorii.
Dintre persoanele diagnosticate, aproximativ 40% sunt fumători activi, 45% sunt foști fumători, iar 15% nu au fumat niciodată. Riscul de a dezvolta cancer pulmonar variază în funcție de vârsta la care s-a început fumatul, durata totală a fumatului și numărul de țigări fumate zilnic.
Renunțarea la fumat la orice vârstă poate reduce semnificativ riscul de cancer pulmonar, iar este important de subliniat că această afecțiune poate apărea și la cei care nu au fumat niciodată. Pentru cei 15% dintre pacienți care nu au fumat, există și alți factori de risc posibili pentru cancerul pulmonar.
Cancer pulmonar: factori de risc
- Radonul este a doua cauză de cancer pulmonar după fumat pentru persoanele care nu sunt expuse profesional. Acest gaz radioactiv, inodor și incolor, este generat de uraniul din sol și devine parte a aerului respirat în locuințe. Locuitorii blocurilor de la parter și cei care locuiesc la casă sunt cel mai expuși la acest fenomen.
- Alti poluanti interiori, de ex. fum de carbune
- Expunerea la azbest și alți agenți cancerigeni inhalabili, cum ar fi praf de lemn, vapori de sudură, arsenic, metale industriale precum nichel, beriliu și crom, poate crește riscul de cancer pulmonar, mai ales de mezoteliom pleural. Lucrătorii din industriile de prelucrare a oțelului, nichelului, cromului și a cărbunelui sunt cei mai expuși la acești agenți.
- Poluarea aerului în zonele urbane sau industriale.
- Istoricul familial de cancer pulmonar.
- Radioterapia în regiunea toracică.
- Consumul excesiv de alcool reprezintă, de asemenea, un factor de risc important în dezvoltarea cancerului pulmonar.