Republica Moldova. Locuitorii din mai multe sate din stânga Prutului se vor bucura de condiţii mai bune de trai. 612 proiecte au fost selectate pentru a fi realizate în localitățile rurale în cadrul Programului Național ,,Satul European", ediția 2024.
Cele mai multe localități au aplicat pentru construcția sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și servicii de canalizare – 223 de proiecte. Bugetul alocat proiectelor pentru apă și canalizare este de 1,59 miliarde lei (79,5 mln de euro).
Datele au fost prezentate miercuri de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.
Ce proiecte prevede ,,Satul European"
Oficialul a anunțat că alte 57 de proiecte au fost selectate pentru instalarea iluminatului stradal. Pentru construcția, renovarea sau reabilitarea clădirilor publice și a monumentelor istorice au fost selectate 198 de proiecte.
De asemenea, pentru instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei folosind resurse regenerabile au fost selectate 30 de proiecte. Pentru construcția și reconstrucția edificiilor sportive, a clădirilor destinate prestării serviciilor sociale, inclusiv a infrastructurii medicale, au fost selectate 104 proiecte.
„Un număr de 748 de dosare au fost depuse la Programul Național „Satul European”, ediția 2024. Peste 80% din primării din toată țara au participat cu câte un proiect. Satul European, ediția 2024, se bucură de un succes și mai mare decât prima ediție, lucru demonstrat și de toți primarii care au aplicat la acest apel”, a subliniat Andrei Spînu.
Valoarea totală a proiectelor este de 2,8 miliarde de lei, iar contribuția Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală va fi de 2,5 miliarde lei.
„Din 2022, când am inițiat Programul național Satul European, s-au investit aproape 1,8 miliarde de lei în 906 localități. Acești bani au fost folosiți pentru îmbunătățirea condițiilor de viață în sate și orașe. La finalul implementării tuturor proiectelor, peste un milion de cetățeni vor avea condiții de viață mai bune”, a afirmat Andrei Spînu.
Astfel, în regiunea nord vor fi realizate 199 de proiecte, regiunea centru - 256 de proiecte, regiunea sud – 130, regiunea Chișinău - 12 proiecte și regiunea UTA Găgăuzia - 15 proiecte.
Când vor fi implementate proiectele
Decizia privind aprobarea listei celor 612 proiecte selectate spre finanțare prin Programul „Satul European”, ediția 2024, va fi examinată de Guvern pe 21 august, iar ulterior va începe implementarea inițiativelor.
„În primul rând felicitări celor șase 612 localități care au câștigat competiția pentru finanțarea proiectelor în cadrul programului „Satul European”. Vreau să mulțumesc primarilor și apreciez că ei, împreună cu echipele lor, au scris proiecte foarte bune. De această dată, am remarcat o creștere semnificativă a calității proiectelor prezentate. Mai facem o rundă și o să fim pregătiți de asimilarea fondurilor de preaderare”, a remarcat miercuri Dorin Recean, la începutul ședinței de Guvern.
Lista celor 612 proiecte poate fi consultată pe site-ul https://bit.ly/3WEHShs.
Programul „Satul European” a fost lansat în anul 2022, la inițiativa preşedintei Maia Sandu. Prin intermediul acestuia, sunt finanțate inițiative privind dezvoltarea localităților din țară.