Un spital județean a fost luat cu asalt de pacienți. Zeci de persoane, mușcate de căpușe

Un spital județean a fost luat cu asalt de pacienți. Zeci de persoane, mușcate de căpușe Sursa: Arhiva EVZ

Peste 90 de persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă ''Mavromati'' după ce au fost muşcate de căpuşe, a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Ioan Asaftei.

Potrivit oficialului, printre victimele căpuşelor se regăsesc şi 40 de copii, dintre care 10 cu vârsta de până la trei ani. „În intervalul 1 aprilie - 16 mai 2023, un număr de peste 90 de persoane au fost înţepate de căpuşe, din care 40 copii cu vârste cuprinse între un an şi 17 ani, dar şi 50 de adulţi cu vârste cuprinse între 18 ani şi 90 de ani", a afirmat Asaftei.

Zeci de pacienți au ajuns la spital, după ce au fost mușcați

Oficialul Spitalului Judeţean din Botoşani atrage atenţia populaţiei că primul lucru pe trebuie să îl facă după ce a fost înţepată de căpuşe este să se prezinte la medic.

"Îndepărtarea căpuşei nu este o intervenţie foarte uşoară pentru că este esenţial sa fie smuls şi capul căpuşei, iar în cabinetele medicale există personal medical specializat şi instrumente speciale pentru această intervenţie", a precizat Ioan Asaftei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Căpuşele, prin muşcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli ca Lyme sau encefalita de căpuşă, conform Agerpres.

Măsuri de precauție care să prevină contactul cu căpușele

„Se pot lua niște măsuri de precauție în ceea ce privește căpușele și aici este vorba despre purtatul hainelor de culoare deschisă care este indicat atunci când se iese la iarbă verde pentru că putem să vedem paraziții mai ușor atunci. De asemenea, este bine să se poarte, chiar dacă este cald, pantaloni lungi, cămăși cu mânecă lungă, încălțări adecvate.

După ce am ieșit la iarbă verde este indicat să facem un duș, pentru că îndepărtăm prin duș paraziții care eventual nu au intrat în piele și, în același timp, o inspecție a corpului. Dacă vedem că a apărut o aluniță unde nu aveam ne gândim că poate să fie o căpușă și atunci, sigur că putem să luăm al doilea rând de măsuri și anume să ne eliberăm de acest parazit“, explica medicul epidemiolog Emilian Popovici,