Evenimentul Zilei > Social > Un spital din România a ajuns la standarde americane. Ce este sistemul „TIM”
Un spital din România a ajuns la standarde americane. Ce este sistemul „TIM”

Un spital din România a ajuns la standarde americane. Ce este sistemul „TIM”

Spitalul Judeţean din Timişoara este singurul din România care implementează un proiect-pilot după model american de terapie intensivă mobilă. Proiectul i-a fost prezentat şi ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care s-a arătat foarte interesată de extinderea la nivel naţional.

Sistemul „TIM” (terapie intensivă mobilă) constă în implicarea unei echipe de personal ATI, medic rezident şi asistentă, în îngrijirea pacienţilor complecşi în afara secţiei ATI, atunci când aceștia ajung în secţiile respective.

Pentru început, proiectul se aplică în secţia de Neurochirurgie, urmând extinderea în toate secţiile care îngrijesc bolnavi cu probleme majore de sănătate. Primele care vor beneficia de implementarea proiectului vor fi secţiile chirurgicale, oncologică, vasculară, neurologie, a arătat prof. dr. Dorel Săndesc, șeful clinicii ATI.

”După şase luni, putem să prezentăm aceste rezultate, care sunt deosebite, pentru că numărul stopurilor cardio-respiratorii pe secţia de neorochirurgie în aceste şase luni, comparativ cu cele şase luni anterioare implementării proiectului a scăzut spectaculos, cu peste 50%, ceea ce este foarte important.

Medicii fiind acolo au observat din timp tendinţa pacienţilor de a se agrava şi au intervenit şi au fost mai puţine stopuri cardio-respiratorii, care înseamnă mult mai puţine situaţii ameninţătoare de viaţă. Global vorbind, mortalitatea pacienţilor din secţia de neurochirurgie care au trecut o dată sau de două ori prin terapie intensivă, mortalitatea acestor pacienţi a scăzut, de asemenea.

Sunt rezultate cu totul deosebite care arată că un proiect care înseamnă doar o îmbunătăţire a procesului de lucru poate face o diferenţă”, a declarat medicul Dorel Săndesc, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

După succesul înregistrat în colaborarea cu secția de Neurochirurgie, întreg proiectul va fi implementat și în alte secții sau clinici.

„Am încercat să optimizăm cât mai mult tratamentul. Noi ştim câteva lucruri specifice specialităţii noastre cu care-i ajutăm pe colegii noştri în ceea ce priveşte perfuzia, tratamentul cu electroliţi, tratamentul durerii, profilaxia şi tratamentul infecţios, diverse aspecte.

Această colaborare are ca scop să menţină pacienţii într-o stare bună, să prevenim agravarea lor şi să intervenim în timp util. Acesta a fost planul şi ne-am gândit că putem obţine şi noi performanţe în România. Urmează extinderea proiectului şi pe alte secţii ale Spitalului Judeţean unde se tratează patologii majore”, a adăugat Săndesc.

În urma propunerii acestuia, a fost demarat un program de dotări a acestor secţii, care constă în amenajarea unuia sau a două saloane pe fiecare secţie care să fie dotate cu echipamente de monitorizare şi echipament adecvate pentru aceşti pacienţi la limită, respectiv un monitor pe al cărui ecran să fie vizionate indicatori de tensiune, puls, EKG, oxigenare, un injectomat, un infuzomat, un defibrilator.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: