Scandal de SPIONAJ în Estonia. Un agent care lucra pentru ruși, arestat
- Liviu Cojan
- 23 februarie 2012, 11:35
Un oficial eston din cadrul serviciului de contraspionaj și soția acestuia au fost reținuți de poliția din Estonia, miercuri, aceștia fiind bănuiți de spionaj în favoarea Rusiei. Este al doilea scandal de acest fel din ultimii ani, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Estonia, o ţară cu 1,3 milioane de locuitori, nu este în cele mai bune relaţii cu Rusia, iar incidentele de spionaj nu sunt o raritate.
„Ne confruntăm cu una din superputerile lumii, care investeşte resurse financiare enorme în spionaj, agenţi de influenţă şi acţiuni subversive, în special în ţările vecine”, a declarat ministrul de interne Ken-Marti Vaher pentru postul naţional de televiziune. Ministerul rus de Externe a precizat pentru Reuters că nu are niciun comentariu de făcut în legătură cu acest caz. Informații pentru FSB, fost KGB Estonia şi-a câştigat independenţa în 1991 după 50 de ani de dominaţie sovietică şi a aderat la Uniunea Europeană şi NATO în anul 2004. Statul baltic a fost supus unui atac cibernetic în 2007, despre care autorităţile estoniene au spus că ar fi avut sursa în Rusia.
„Două persoane au fost reţinute miercuri pe aeroportul din Talin şi sunt investigate pentru trădare”, a spus Harrys Puusepp, purtătorul de cuvânt al agenţiei de contraspionaj şi contraterorism din Estonia. Persoanele reţinute sunt Aleksei Dressen, angajat al agenţiei de contraspionaj, şi soţia sa, Viktoria Dressen. “Bănuim că Dressen trasmitea de câţiva ani informaţii FSB-ului (serviciului de securitate) din Rusia”, a spus Harrys Puusepp. Persoanele arestate, care aveau asupra lor documente secrete, nu au fost încă puse sub acuzare. Spionul Herman Simm În 2008, Estonia şi aliaţii săi din NATO au fost şocaţi de arestarea unui alt înalt oficial, de data asta din Ministerului Apărării, Herman Simm, pentru spionaj tot în favoarea Rusiei. Simm a fost condamnat în anul 2009 la 12 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de transmiterea a peste 2.000 de pagini de informaţii, inclusiv documente secrete referitoare la NATO, servicului de informaţii externe al Rusiei (SVR).