Evenimentul Zilei > International > UN SPION CELEBRU A FOST ELIBERAT după 30 de ani de închisoare. Au apărut deja şi PRIMELE REACŢII
UN SPION CELEBRU A FOST ELIBERAT după 30 de ani de închisoare. Au apărut deja şi PRIMELE REACŢII

UN SPION CELEBRU A FOST ELIBERAT după 30 de ani de închisoare. Au apărut deja şi PRIMELE REACŢII

Închis în Statele Unite încă din 1985, un spion celebru a scăpat gratii.

Spionul israelian Jonathan Pollard a fost eliberat condiţionat vineri din închisoare. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut anunţul despre acest caz care a afectat puternic relaţiile între cei doi aliaţi. „Poporul israelian salută eliberarea lui Jonathan Pollard. După trei decenii lungi şi grele, Jonathan se reuneşte în sfârşit cu familia sa”, a declarat Netanyahu,.

Pollard, fost analist din cadrul Marinei americane (US Navy), va trebui să rămână în Statele Unite cinci ani.

El a fost găsit vinovat în 1987 pentru că a oferit informaţii clasificate Israelului, iar în prezent vrea să imigreze în Israel, unde locuieşte cea de a doua sa soţie şi unde se aşteaptă să primească recompense financiare substanţiale din partea Guvernului israelian.

Pollard a obţinut cetăţenia israeliană în timpul pedepsei: „Este un moment dramatic… Este un moment istoric care pune capăt unui efort enorm de mai mulţi ani”, a declarat şeful comisiei din Israel care a făcut lobby pentru eliberarea lui Pollard (foto).

Administraţiile americane s-au opus în trecut solicitării israelienilor de a da dovadă de clemenţă faţă de Pollard, care nu a arătat niciodată că s-ar căi pentru ceea ce a făcut.