Editura Evenimentul si Capital

Un spectacol ieftin tipic PSD-ului ajuns la Guvernare: Comisia de control al SRI s-a făcut că lucrează! | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 11 Comentarii | 3262 Vizualizari

Miercuri, 25 ianuarie 2017, în Găgești Deal fiind, am lăsat lucrul la o chestiune serioasă (Vizita Patriarhului Nicodim la Moscova, în octombrie 1946 și regretul exprimat public de I.P.S.S. că nu l-a întîlnit pe Stalin, plecat în vacanță în Crimeea), am ieșit din chioșc și m-am dus în casă pentru a vedea ce mai pălăvrăgesc televiziunile de știri.

Burtierele tuturora anunțau cu litere incendiare:

Directorul SRI, Eduard Hellvig, audiat de șapte ore la Comisia de control Parlamentar al SRI! Din cînd în cînd, o altă burtieră da buzna pe micul ecran ca s-o împingă în hău pe prima:

Eduard Hellvig a venit la audieri cu patru valize de documente clasificate!

E drept, burtiera suna așa la Digi tv și la Realitatea tv, cele două oficioase ale Binomului SRI-DNA.

La televiziunile adversare Binomului, valizele deveniseră serviete!

Serviete, valize, tonete, camionete, borsete, n-avea importanță cu ce cărase Eduard Hellvig documentele clasificate.

Important era că directorul SRI venise înarmat cu acestea în fața Comisiei de Control al SRI.

Asta însemna o pregătire ieșită din comun pentru a face față examenului de viață și de moarte care se anunța a fi audierea.

Presentimentul lui Eduard Hellvig – mi-am zis – s-a confirmat:

Comisia îl freca (iertată-mi fie formularea pentru o persoană atît de distinsă ca Eduard Hellvig!) de 7 ore!

După cum am mai scris, într-un timp am lucrat de zor la un studiu mai amplu despre Anul Îngrijorării CIA, cum a rămas în Istoria Agenției, 1975, anul în care asupra spionilor s-au aruncat trei Comisii de anchetă, între care cea mai dură a fost Comitetul senatorial Church, după numele președintelui acestei Comisii, senatorul democrat de Idaho, Franck Church.

Înființată pe 27 ianuarie 1975, sub titulatura oficială de United State Select Committee to Study Governmental Operations whith Respect to Intelligence Activities, Comisia a publicat primul Raport în 20 noiembrie 1975.

Lucrările au continuat pînă-n vara lui 1976 și s-au soldat cu 7 volume de rapoarte. Au fost investigate 900 de operațiuni clandestine ale CIA. Au fost identificați 50 de jurnaliști americani care lucrau pentru CIA sub acoperire.

Deviza sub care și-a desfășurat Comitetul lucrările a fost formulat de Franck Church în declarația publicată în 16 iulie 1975 în Baltimore Sun :

„Când Raportul comisiei va fi făcut public în următoarele câteva săptămâni, oamenii vor recunoaște că CIA s-a comportat ca un elefant sălbăticit și scăpat de sub control, iar Congresul nu îl supraveghea.”

Președintele Comisiei românești de Control al SRI e PSD-istul Adrian Țuțuianu. Firește, Adrian Țuțuianu nu e Franck Church (cel puțin ca ambiție și competență), Parlamentul României nu e Congresul american, iar SRI, nu e CIA. Totuși, văzînd burtierele televiziunilor de știri m-a lovit mila față de simpaticul director al SRI.

Prin ce coșmar o fi trecut bietul Eduard Hellvig!

Ce întrebări încuietoare îi vor fi pus Adrian Țuțuianu și alți membri ai Comisiei?!

Televiziunile de știri trîmbițau că cei doi – Adrian Țuțuianu și Eduard Hellvig - vor ține o Conferință de presă după încheierea audierilor.

La ivirea acestui anunț, am lăsat baltă trecutul și m-am întors pentru o vreme în prezent

. E musai să urmăresc conferința de presă! Voi trăi un moment istoric: Conferința de presă de după încheierea primei ședințe a primei Comisii adevărate de control al SRI din postdecembrism! Cum citisem cîte ceva despre controlul parlamentar al Serviciilor secrete în democrațiile avansate, mi-am spus că o convocare a directorului SRI de către Comisia de control parlamentar trebuie să aibă un scop precis, bine definit:

1. Directorul SRI să știe de ce e convocat și să se pregătească pentru a răspunde la întrebări precise.

2. Membrii Comisiei să știe despre ce-i vorba și să se pregătească pentru a putea pune întrebări precise.

3. Opinia publică să știe de ce-i chemat directorul SRI și să se pregătească pentru a confrunta spusele de la conferința de presă cu scopul principal al audierii. Comisia de control a SRI s-a constituit pe 11 ianuarie 2017.

Prin componență și conducere e o Comisie absolut PSD-istă.

Prin urmare, Comisia nu poate decît să transpună în practică Programul PSD în materie de Control parlamentar al SRI. Comisia s-a reunit întîia oară marți, 17 ianuarie 2017. Cu acest prilej Adrian Țuțuianu a destăinuit ce-și propune fundamental Comisia:

„Un control real asupra SRI”.

Această ambiție nu izvorăște nici din Programul PSD, nici din personalitatea lui Adrian Țuțuianu

Potrivit lui Adrian Țuțuianu, e vorba de o sarcină trasată de Liviu Dragnea. Chestia nu m-a surprins. Ca și tovarășii pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, toți liderii PSD nu uită să adauge:

Așa cum spunea președintele nostru, Liviu Dragnea.

Tot marți, 17 ianuarie 2017, Adrian Țuțuianu a declarat presei că:

„Am formulat o adresă prin care am solicitat conducerii SRI să fie prezent pe 25 ianuarie, la ora 11.00, la sala de ședințe a Comisiei de Control cu două subiecte. Primul, legat de cazul Coldea, iar al doilea, legat de bugetul SRI pe 2017. Am convenit cu directorul SRI să vină cu toate documentele”.

Pentru ca o Comisie precum cea de Control a SRI să controleze ce-a făcut și ce-a dres Serviciul Secret într-o chestiune e musai ca membrii Comisiei să știe de ce a fost chemat directorul SRI la audieri. Lăsînd la o parte faptul că o săptămînă în care s-a lucrat doar trei zile e prea puțin pentru ca distinșii membri ai Comisiei să se pregătească temeinic în vederea audierii ( vizionarea casetelor cu dezvăluirile lui Sebastian Ghiță, lectura a ceea ce s-a scris în presă despre Scandal, studierea regulamentelor SRI), formularea „Cazul Coldea” e prea vagă pentru a asigura o documentare serioasă și mai ales o concentrare a membrilor Comisiei asupra unui subiect.

Ce înseamnă Cazul Coldea?

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI