Evenimentul Zilei > Social > Un sfert dintre români trăiesc în sărăcie. Banii pentru Sănătate, mai puţini ca în Africa. VEZI alte cifre ale sărăciei
Un sfert dintre români trăiesc în sărăcie. Banii pentru Sănătate, mai puţini ca în Africa. VEZI alte cifre ale sărăciei

Un sfert dintre români trăiesc în sărăcie. Banii pentru Sănătate, mai puţini ca în Africa. VEZI alte cifre ale sărăciei

Astăzi este Ziua Mondială pentru Eradicarea Sărăciei, moment în care organizaţiile internaţionale trag un semnal de alarmă asupra cotelor pe care le-a atins sărăcia la nivel mondial. În prezent, un om din şapte trăieşte la limita subzistenţei.

În România, cam un sfert din populaţie (23%) trăieşte în sărăcie, potrivit datelor Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, iar numărul copiilor care mor înainte de a împlini vârsta de un an este dublu faţă de media Uniunii Europene.De asemenea, ţara noastră se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte speranţa de viaţă.
Sărăcia este unul din cei mai importanţi factori de risc pentru bolile mileniului.  HIV/SIDA, malaria şi tuberculoza sunt doart câteva din bolile care apar pe fondul sărăciei şi sunt responsabile de un număr important de decese.
Protecţia socială, cel mai mic procent din PIB din UE
Banca Mondială estimează că aproximativ 1,3 miliarde de oameni din întreaga lume sunt săraci (cu puţin peste 1 dolar pe zi), iar cele mai recente date arată că, din totalul populaţiei de 7 miliarde de oameni, aproximativ 925 de milioane suferă din cauza foametei. Cei mai afectaţi sunt copiii: cel puţin 5 milioane mor în fiecare an.
În România, rata sărăciei a crescut cu cinci procente în perioada 2005-2008. Ea afectează în prezent 23% din populaţia ţării, potrivit celor mai recente date furnizate de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
România este unul dintre statele membre UE care cheltuie cel mai mic procent din PIB (14%) pentru protecţia socială, faţă de o medie UE de 27%. Pe de altă parte, procentul alocat sistemului de sănătate din România este de aproximativ 3,8% din PIB, cu mult sub media europeană (7-8%) sau chiar sub media ţărilor din Africa (5,9%).
Cea mai scăzută speranţă de viaţă din Europa
Consecinţele nu se lasă aşteptate. Astfel, România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte speranţa de viaţă – 72,7 ani, în medie, în comparaţie cu media Uniunii Europene, de 77,5 ani, o diferenţă de aproape 5 ani, potrivit raportului „Health at a Glance”, publicat în decembrie 2010 de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
România are, de asemenea, cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Europa, cu 10 copii care mor la fiecare 1.000 de naşteri, o rată dublă faţă de media europeană.
Programe sociale de reducere a mortalităţii
În acest context, ziua de 17 octombrie a fost declarată Ziua Mondială pentru Eradicarea Sărăciei La sfârşitul anului trecut, Organizatia Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu GlaxoSmithKline (GSK) România şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, a demarat proiectul „Fiecare copil contează”, ce are ca obiectiv reducerea mortalităţii în rândul copiilor de sub 5 ani.
Proiectul vizează informarea şi educarea viitoarelor mame cu privire la sarcină şi la îngrijirea copilului, precum şi acordarea de ajutor imediat familiilor defavorizate, prin alimente, îmbrăcăminte, vitamine, materiale igienico-sanitare.
De asemenea, începând din 2005, GSK derulează programul „Mobilizare împotriva malariei”, o iniţiativă menită să conştientizeze întreaga lume în legatură cu această afecţiune parazitară, care ucide 3 milioane de oameni în fiecare an şi este, la nivel mondial, principala cauză a mortalităţii infantile.