Un sfert din creditele noi, blocate de noul regulament

Un sfert din creditele noi, blocate de noul regulament

Volumul creditelor noi acordate de sistemul bancar ar urma să scadă cu 20 – 25% în 2012, faţă de potenţial, din cauza introducerii noului regulament de creditare pentru persoanele fizice, a spus astăzi Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

În opinia acesteia, creditele imobiliare vor fi prea puţin afectate de introducerea noilor reguli, ca şi creditele de consum în lei.

În schimb, noile reglementări ar putea conduce la dispariţia creditului de nevoi personale cu ipotecă, pentru care perioada de acordare scade de la până la 30 de ani, cum este în prezent, la cinci ani, odată cu implementarea noilor reguli ale BNR.

În plus, pentru acest tip de credit, asimilat celor de consum, băncile vor trebui să aplice teste dure de stres, care implică posibilitatea de depreciere a leului în raport cu valuta creditului (test ce va fi aplicat celor care încasează venituri în lei şi iau credit într-o altă monedă), dar şi posibilitatea de creştere a dobânzii şi de scădere a venitului salarial. Sumele la care românii au acces scad şi cu 40%

Ne puteți urmări și pe Google News

La nivelul creditelor de nevoi personale cu ipotecă suma maximă la care clienţii au acces scade, după introducerea noilor norme, cu circa 35- 40%, potrivit lui Traian Stancu, directorul de vânzări al brokerului de credite.

Impactul asupra creditelor imobiliare va fi însă nesemnificativ, spune acesta, în condiţiile în care creşterea cerinţelor de avans corespunde practic condiţiilor de piaţă. Astfel, chiar dacă clienţii aveau până acum acces şi la împrumuturi imobiliare în valută cu doar 15% avans, media pe sistem bancar indică faptul că aportul personal mediu al clienţilor a fost de circa 20% în 2011.

"Dacă ne gândim că este vorba de o medie între creditele Prima casă, unde avansul este de minim 5%, şi celelalte, ne dăm seama că pentru creditele din afara programului clienţii au achitat deja avans de circa 25%", a spus Stancu.

Profit de 300.000 de euro în 2011

Anul trecut Kiwi a trecut pe profit, după trei ani de pierdere, înregistrând un câştig de 300.000 de euro. Cifra de afaceri netăa fost de circa 6 milioane de lei, iar valoarea creditelor intermediate de companie a fost de 60 de milioane de euro.

Kiwi are aceeaşi ţintă de intermedieri şi pentru 2012.