Noul serial al HBO „The Last of Us” descrie o apocalipsă. Într-o dimineață, toată lumea aude la radio despre haosul din Jakarta. O ciupercă transforma oamenii în zombi. Acest scenariu îi face pe oameni să se întrebe dacă o pandemie de ciuperci va apărea și în viața reală.
„O pandemie fungică este posibilă”, a declarat Norman Van Rhijn, un micolog care cercetează infecțiile fungice la Universitatea din Manchester. Nici o specie de ciupercă cunoscută de experți nu reprezintă o amenințare pandemică imediată pentru oameni – mai ales așa cum a fost prezentată în serial. Cu toate acestea, infecțiile fungice sunt în creștere la nivel mondial, iar cercetătorii sunt îngrijorați că tot mai mulți oameni sunt expuși acestui risc.
„Potențialul este uriaș pentru ceea ce poate apărea și deveni un agent patogen”, a declarat Tom Chiller, directorul Departamentului de boli fungice a Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. „Nu voi fi surprins dacă mai multe ciuperci apar ca agenți patogeni umani, care devin mai dificil de tratat și mai infecțioase”.
Un serial science-fiction
Zombi din „The Last of Us” apar din cauza unei infecții cu ciuperca Cordyceps. Ciuperca este reală, însă afectează doar corpurile insectelor, precum furnicile. Aceasta crește în interiorul corpului unei furnici, creează muguri în capul ei, încercând să se răspândească în întregul corp. Cordyceps nu poate supraviețui la temperatura corpului uman, așa că nu ne poate infecta.
Dar alte specii de ciuperci produc substanțe care au calitatea de a modifica mintea și care pot afecta comportamentul uman. Cel mai evident exemplu este psilocibina, compusul halucinogen din ciupercile magice. Ciuperca ergot are reputația de a modifica mintea umană. Unii istorici atribuie vrăjile făcute de vrăjitoarele din Salem otrăvirii cu ergot. Substanța psihoactivă LSD este derivată din ergot.
Ciuperca Cryptococcus se poate răspândi și de la plămâni la creier și poate provoca meningită care poate modifica comportamentul uman. Bolile fungice pot trece de la animale la oameni. Dar ideea că o ciupercă precum Cordyceps s-ar putea modifica atât de mult este falsă.
Rezistența la tratament
În „The Last of Us”, primele cazuri de Cordyceps apar în Jakarta, Indonezia, unde guvernul îi cere unui medic să identifice ciuperca la microscop. Medicul află că 14 oameni care lucrau cu victima au dispărut. "Nu există medicamente. Nu există vaccin", informează ea un oficial guvernamental. Ea recomandă guvernului să bombardeze întregul oraș pentru a distruge ciuperca.
În viața reală este adevărat că nu există un vaccin pentru infecțiile fungice mortale. Există doar câteva clase de medicamente pentru a le trata și nu sunt întotdeauna remedii de încredere. De fapt, deoarece ciupercile sunt atât de asemănătoare cu oamenii la nivel celular, multe dintre medicamente sunt toxice pentru corpul uman.
Unele ciuperci mortale, cum ar fi Candida auris, care a apărut în 2009, a dezvoltat o rezistență puternică la medicamentele antifungice care există. În focarele din spitale, Candida auris a ucis între 29% și 53% dintre victimele sale, conform Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit Business Insider.