Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Attila Laszlo, a tras vineri un semnal de alarmă cu privire la scăderea accesibilităţii la serviciile medicale.
În cadrul unei dezbaterii, parlamentarul UDMR a spus că este necesară existenţa unor instituţii care să gestioneze crize precum cea generată de pandemia de COVID-19. În opinia lui Attila Laszlo, numai aşa există şanse ca accesul pacienţilor la alte instituţii din domeniu să nu fie blocat.
„Aceasta situaţie grea pe care o avem şi am avut-o, cu COVID, ne-a mai deschis o portiţă legată de necesitatea de a crea instituţii care să stea în stand-by. Instituţii pe care să le folosim când avem nevoie şi să avem aceste facilităţi şi infrastructura necesară de intervenţie atunci când se impune.
Ca să nu mai ajungem în situaţia de a fi nevoiţi să blocăm accesul pacienţilor la alte instituţii din alte domenii. Pentru că situaţia începe să devină critică încet, încet , a declarat senatorul UDMR, potrivit Agerpres.
La dezbaterea online „Reforma în sănătate. Ce s-a schimbat în pandemie”, organizată de DC Media Group, acesta a mai punctat un aspect important. Laszlo a adăugat că numărul internărilor a scăzut la o treime faţă de perioada din anul precedent.
„Dacă ne uităm, şi foarte probabil la sfârşitul lunii vom vedea şi cifrele din luna mai, atunci vom vedea că accesul pacienţilor cu boli cronice practic s-a prăbuşit către medicii curanţi, cu nişte repercursiuni extrem de neplăcute pentru toată lumea care activează în domeniul medical.
Salut intenţia Ministerului Sănătăţii legată de accelerarea discuţiilor privind revizuirea politicii de preţuri. Dar semnalez că, datorită scăderii accesibilităţii la serviciile medicale, încet-încet, dacă nu facem ceva, ajungem să nu mai avem farmacii sau se prăbuşeşte lanţul de distribuţie înainte ca produsul să ajungă până la pacient”, a spus acesta.
Senatorul UDMR a subliniat necesitatea folosirii fondurilor europene ce vor sta la dispoziţia României în cadrul strategiei pentru Sănătate. Altfel, amintim că vineri, încă două persoane infectate cu noul coronavirus au murit, iar numărul celor decedaţi a ajuns la 1.240.
Conform Grupului de Comunicare Strategică, este vorba despre de un bărbat de 68 de ani şi o femeie de 54 de ani. „Deces 1.239 - Femeie, 54 ani, judeţ Harghita. Dată confirmare: 14.05.2020. Dată deces: 28.05.2020.
Comorbidităţi: diabet zaharat tip II, cardiopatie ischemică cronică, hipertensiune arterială, ciroză hepatică, pneumonie, insuficienţă hepatică severă; Deces 1.240 - Bărbat, 68 ani, judeţ Alba. Dată confirmare: 28.05.2020. Dată deces: 29.05.2020. Comorbidităţi: bronhopneumonie, ciroză hepatică toxică, enterocolită cu Clostridium difficile”, arată sursa citată.