Evenimentul Zilei > Politica > Un senator liberal ACUZĂ Comisia Națională de Prognoză de ILEGALIȚĂȚI pentru ca PSD să poată justifica BUGETUL pe 2017. Șeful Comisiei e AUDIAT în Parlament în legătură cu bugetul pe 2016 din guvernarea Cioloș
Un senator liberal ACUZĂ Comisia Națională de Prognoză de ILEGALIȚĂȚI pentru ca PSD să poată justifica BUGETUL pe 2017. Șeful Comisiei e AUDIAT în Parlament în legătură cu bugetul pe 2016 din guvernarea Cioloș

Un senator liberal ACUZĂ Comisia Națională de Prognoză de ILEGALIȚĂȚI pentru ca PSD să poată justifica BUGETUL pe 2017. Șeful Comisiei e AUDIAT în Parlament în legătură cu bugetul pe 2016 din guvernarea Cioloș

Vicepreședintele Comisiei de Buget din Senat, liberalul Florin Citu acuză Comisia Națională de Prognoză (CNP) că ar fi comis o ilegalitate pentru că PSD și Liviu Dragnea să justifice întocmirea bugetului pe 2017. Azi va fi audiat de președintele CNP, Ioan Ghizdeanu în legătură cu gaura de 10 miliarde lei din bugetul pe 2016 pe care social-democrații spun că a lăsat-o cabinetul Cioloș.

"Mai exact, Comisia Națională de Prognoză a fost obligată să-și revizuiască prognozele în linie cu cele prezentate de PSD și Liviu Dragnea și să ofere o bază legală pentru întocmirea bugetului pe 2017. Explicația este simplă: pentru că PSD să-și poată realiză propunerile faraonice, avea nevoie de un PIB mai mare în 2017. CNP avea un PIB mai mic. Opinia mea este aceea că CNP a fost forțată să preia datele umflate din programul PSD de guvernare pentru a-l credibiliza. Concret, prognoză de iarnă a CNP care a apărut pe 20 ianuarie 2017 (cu două luni mai repede decât în mod normal) a preluat la virgulă datele din programul de guvernare al PSD publicat în septembrie 2016. Cu toate că, potrivit legii, ministrul de finanțe ar fi trebuit să preia datele de la CNP din prognoză de toamnă 2016", a transmis Florin Cîțu într-un comunicat de presă. 
  
El a adăugat că va cere colegilor liberali să depună o plângere penală împotrivă conducerii Comisiei Naționale de Prognoză. 

"Mai exact, potrivit legii, pentru întocmirea bugetului ar fi trebuit să fie folosită prognoză de toamnă a Comisiei Naționale de Prognoză(CNP), respectiv cea publicată în noiembrie 2016. În prognoză respectivă,  PIB-ul nominal pentru 2017 era estimat la 807 miliarde lei, iar creșterea economică reală la 4.3%. Este important de punctat că programul de guvernare al PSD, publicat în septembrie 2016, conținea date diferite: PIB de 815,2 miliarde lei, creștere economică de 5,5%. Ulterior, bugetul pentru 2017 prezentat de PSD conținea indicatorii din programul de guvernare al PSD publicat în septembrie 2016. Pe această cale, solicit oficial explicații de la președintele Comisiei Naționale de Prognoză. Iar dacă domnul președinte al CNP, Ioan Ghizdeanu, numit de PSD nu are explicații plauzibile, atunci trebuie să își dea urgent demisia. În același timp, voi solicita colegilor din PNL să depună o plângere penală împotrivă conducerii CNP", a subliniat Cîțu.

Comisia de buget a Camerei Deputaților și Senatului i-au audiat săptămâna trecut pe secretarii de stat din Ministerul Finanțelor și al Fondurilo Europene, precum și pe reprezentanții ANAF în vederea unor clarificări, dupp ce liderul PSD, Liviu Dragnea a spus că există o gaură de peste 10 miliarde lei în bugetul pe 2016 lăsată în perioada Guvernului condus de fostul premier Dacian Cioloș. Parlamentarii specialiști au spus că vor cere birourilor permanente o amânare a termenului de prezentare a raportului până pe 15 februarie, având în vedere că nu au primit încă concluziile Curții de Conturi și că urmează azi să primească o situație a bugetului pe anul trecut. 

Aleșii specialiști îl vor audia azi în Parlament pe Ioan Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Prognoză.