În Sao Paulo se înregistrează cea mai mare secetă din ultimii 80 de ani, o situaţie care pune în alertă oficiali din multe alte oraşe îngrijorate de deforestarea, temperaturile mai ridicate şi extinderea centrelor urbane.
Construit la sfârşitul anilor 70, barajul Jacarei este unul dintre cele care formează uriaşul Sistem Cantareira, care aprovizionează cu apă 45% din cele 20 de milioane de locuitori din Sao Paulo şi suburbiile acestuia. Nivelul apei sale a coborât la o valoare minimă istorică. Precipitaţiile din sezonul ploilor (din octombrie până în martie) au fost insuficiente.
”Lipsa ploilor a fost severă anul acesta, însoţită de temperaturi ridicate atât vara, cât şi iarna, ceea ce accelerează evaporarea apei din baraje”, explică, pentru AFP, meteorologul Marcelo Schneider. ”Spre deosebire de secetele anterioare, populaţia şi cererea de apă sunt mai însemnate”, adaugă acesta.
Unii experţi văd deforestarea ca pe un factor-cheie al secetei.
Seceta excepţională din partea de sud-est a Braziliei, în special din Sao Paulo, ar putea fi deja ”rezultatul distrugerii Amazoniei”, susţine, într-un interviu pentru AFP, cercetătorul Antonio Donato Nobre, de la Institutul naţional de cercetări spaţiale (INPE).
”Amazonia exportă umiditate şi aduce ploi în zonele de sud-est, centru-vest şi sud ale Braziliei, dar şi în regiuni din Bolivia, Paraguay şi Argentina, la mii de kilometri distanţă”, explică Antonio Donato Nobre.
Oamenii de ştiinţă subliniază, de asemenea, că puternicele ploi din zona Asia-Pacific, temperatura mai ridicată a oceanelor şi seceta din California sunt conectate şi fac parte din acelaşi dezechilibru mondial.
Oraşele cu populaţie din ce în ce mai numeroasă, cu vegetaţie puţină şi cu enorme suprafeţe de beton contribuie la acest dezechilibru.
”Seceta asta mi-a schimbat viaţa. Aici erau foarte mulţi oameni care pescuiau, înotau, se distrau. Acum nu mai este nimic”, spune cu regret Ernane da Silva.