Evenimentul Zilei > Actualitate > Un secret bine păstrat. Ce au ascuns mayaşii sub podeaua unui palat
Un secret bine păstrat. Ce au ascuns mayaşii sub podeaua unui palat

Un secret bine păstrat. Ce au ascuns mayaşii sub podeaua unui palat

Există o legendă, şi anume aceea că într-un palat din Mexic, mayaşii ar fi ascuns ceva. Legenda nu spune ce anume, dar simplul fapt că totul este legat de civilizaţia spectaculoasă a mayaşilor a fost de ajuns să întreţină misterul.

Desigur, palatul cu pricina nu a scăpat „scotocelilor” de-a lungul timpului, dar nimeni nu a reuşit să găsească ceva. Iată însă că acum legenda a devenit realitate: s-a descoperit ce au ascuns acolo mayaşii. Totul a început anul trecut când anul trecut, istoricii au scos la suprafaţă, în palatul Uxul din Campeche, Mexic, şase coloane sculptate în basorelief. Coloane pe care patru regi din dinastia mayaşă sunt înfăţişaţi jucându-se cu o minge!
Unică în lume
Palatul Uxul este de fapt mormântul unui prinţ mayaş care a murit acum 1.300 de ani. Corpul acestuia a fost îngropat la 1,5 metri sub podeaua palatului, alături de mai multe obiecte funerare, printre care patru farfurii din ceramică şi patru căni tot din ceramic, aflate încă în stare excepţională, potrivit istoricilor, unele dintre ele decorate cu picturi spectaculoase. Iar pe craniul prinţului a fost descoperită o placă „unică în lume”, după cum spun experţii. Prinţul mayaş, mort în secolul al VIII-lea, avea între 20 şi 25 de ani în momentul decesului.
Oraşul antic Uxul a fost părăsit în totalitate până în secolul al IX-lea. Zona unde se află palatul este situată lângă graniţa cu Guatemala, oraşul reprezentând unul dintre cele mai importante puncte de comerţ din perioada Clasică a imperiului maya, între 250 şi 900 d.Hr. Potrivit dailymail.co.uk, palatal a fost descoperit în 1934 de arheologii Karl Ruppert şi John Denison, care au numit situl după termenul maya pentru „la sfârşit”, din cauza zonei izolate din junglă. De abia acum a fost făcută însă descoperirea care confirmă legenda.
Pe spate, cu braţele îndoite
Palatul regal din Uxul are dimensiuni destul de mari, 120×130 metri, şi este format din cel puţin 11 clădiri individuale. Din anul 2009, cercetătorii de la Departamentul de Antropologie de la Universitatea din Bonn, împreună cu colegii lor de la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic au trudit pentru a decoperta şi cartografia vechile ziduri din Uxul.
Profesorul Nikolai Grube, membru al grupului german de cercetatori este de părere că ceea ce constituie „complexul palatului” a fost construit în jurul anului 650 d.Hr., cândva în timpul dinastiei care îşi avea reşedinţa la Calakmul şi care şi-a lărgit influenţa asupra unor regiuni mari din câmpia mayaşă. Profesorul descrie şi descoperirea de sub podeaua palatului:  "În timpul săpăturilor din acest an, într-una dintre camerele structurii K2, am descoperit un mormânt bogat împodobit. În interiorul camerei, care datează de acum 1.300 de ani, au fost găsite rămăşitele unui tânăr, care a fost îngropat pe spate, cu braţele îndoite. Şi un alt amanunt interesant: pe unul dintre vase s-a descoperit o dedicaţie simplă, scrisa cu hieroglife”.
După cum specifică profesorul, textul spune ceva de genul: „acesta este vasul de băut al tânărului prinţ"!
Legături comerciale
Cercetătorii de la Universitatea din Bonn au declarat că locul mormântului, dar şi absenţa anumitor obiecte funerare, precum bijuteriile cu jad, indică faptul că prinţul nu se afla în cursa pentru tron. Conform cercetătorilor, aici existau legături comerciale care se întindeau până la ceea ce azi este Guatemala şi Platoul Central Mexican.
Până acum ei au adus la suprafaţă primele morminte intacte, şi două rezervoare de apă de 100 de metri pătraţi, care par a fi primele bazine de acest fel descoperite până acum şi au confirmat că vechiul oraş a existat în mai multe epoci ale culturii mayaşe.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News