Lumea celebrează astăzi 100 de ani de la naşterea a două dintre marile legende ale lumii: actriţa Bette Davis şi dirijorul Herbert von Karajan.
Două dintre personalităţile marcante ale secolului XX, actriţa americană Bette Davis şi dirijorul austriac Herbert von Karajan, de la a căror naştere se împlinesc astăzi 100 de ani, sunt celebrate în întreaga lume. Cele două destine fabuloase s-au sfârşit în acelaşi an, 1989, la doar trei luni diferenţă (pe 16 iulie s-a stins din viaţă Karajan, iar pe 6 octombrie, Bette Davis). „A reuşit mergând pe drumul cel greu“
Hollywoodul celebrează astăzi 100 de ani de la naşterea actriţei Bette Davis, unul dintre cele mai „verticale“ staruri din Cetatea Filmului. Pe piatra funerară a actriţei, înmormântată în Cimitirul Forest Lawn, din Los Angeles, este inscripţionat textul „A reuşit mergând pe drumul cel greu“.
În spatele acestui epitaf se află o viaţă plină de „bătălii“: cea mai cunoscută dintre ele cu Warner Bros (companie împotriva căreia a intentat un proces pentru a fi eliberată de contract), patru mariaje turbulente, conflictul cu rivala sa, actriţa Joan Crawford, dar şi cel cu propria fiică, B.D., autoarea unei cărţi din 1985, nu tocmai favorabilă pentru imaginea actriţei.
Doi ani mai târziu, starul scria în autobiografia sa: „Propriul meu copil... m-a înjunghiat pe la spate“. Davis a scos-o pe fiica sa din testament şi şi-a lăsat întreaga avere fiului adoptiv, Michael, şi secretarei şi prietenei sale de o viaţă, Kathryn Sermak. Privind retrospectiv însă, actriţa a concluzionat: „Am supravieţuit pentru că am fost mai tare decât oricine altcineva“.
Regina cu o mie de chipuri cucereşte Cetatea Filmului
Pentru autenticitate, în 1939, când a interpretat-o pe Regina Elisabeta I, şi-a ras sprâncenele şi o parte din păr, chiar dacă a devenit, astfel, exact opusul partenerului ei din film, Errol Flyn, considerat unul dintre cei mai frumoşi bărbaţi de la Hollywood. Actriţa, care a dominat marele ecran în anii ’30 şi ’40, a obţinut cinci nominalizări consecutive la Oscar în acea perioadă şi a câştigat râvnitul trofeu de două ori, în 1935, pentru „Dangerous“, şi în 1938, cu pelicula „Jezebel“.
Cu peste 100 de roluri în pelicule pentru cinema sau televiziune, printre care celebrele „Totul despre Eva“, „Whatever Happened to Baby Jane?“ (în care joacă alături de Joan Crawford, deşi între cele două exista o antipatie extremă pe platourile de filmare şi în afara lor) şi „Moarte pe Nil“, Bette Davis, prima femeie onorată cu un premiu pentru întreaga carieră de către Institutul American de Film, nu s-a retras niciodată şi a lucrat chiar şi atunci când se lupta cu cancerul, boală care a răpus-o în 1989, după şase ani de suferinţă. Ediţii aniversare
Şi pentru că America nu-şi uită niciodată eroii, în SUA, centenarul naşterii „marii doamne a cinematografiei“, aşa cum a fost supranumită Bette Davis, este celebrat în diverse moduri. În decembrie 2007, Poşta Americană a lansat un timbru în onoarea actriţei Bette Davis, pentru a marca un secol de la naşterea acesteia. Timbrul o înfăţişează pe diva americană într-o scenă din „Totul despre Eva“, filmat în 1950. Totodată, în SUA a fost lansată recent şi o colecţie de DVD-uri cu câteva dintre filmele actriţei.