Evenimentul Zilei > Justitie > Un scandal imens zguduie piaţa asigurărilor. Nevasta vicepremierului Chiţoiu, acuzată în dosarul patronului Atlassib. Milionarul Ilie Carabulea a fost reţinut
Un scandal imens zguduie piaţa asigurărilor. Nevasta vicepremierului Chiţoiu, acuzată în dosarul patronului Atlassib. Milionarul Ilie Carabulea a fost reţinut

Un scandal imens zguduie piaţa asigurărilor. Nevasta vicepremierului Chiţoiu, acuzată în dosarul patronului Atlassib. Milionarul Ilie Carabulea a fost reţinut

Procurorii DNA au spart corupţia din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, care a favorizat firma milionarului Ilie Carabulea, Carpatica Asig SA. Uneltele lui Marian Mîrzac şi Radu Musteţea au fost reţinuţi pentru 24 de ore

Un scandal de proporţii ameninţă să zguduie efectiv piaţa asigurărilor, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dezvăluit, ieri, cum milionarul Ilie Carabulea, patronul firmelor Atlassib şi Transcar, a reuşit să corupă înalţi funcţionari din rândurile Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Milionarul Carabulea a corupt şi cointeresat financiar persoane din ASF şi fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor, creând efectiv un grup infracţional organizat, având drept scop ascunderea neregulilor şi menţinerea în funcţiune  pe piaţa de asigurări a firmei a Carpatica Asig SA, pe care o controla indirect prin firmele sale Atlassib SRL şi Transcar SRL. Procurorii spun că activitatea firmei trebuia suspendată încă din 2012 şi că, de atunci până în prezent, clienţii au fost păcăliţi să aibă încredere în societatea de asigurări, deşi, evident, nu era cazul.
Milionarul a creat o reţea de corupţi
Procurorii DNA l-au ridicat ieri pe Ilie Carabulea din vila lui de la Sibiu şi l-au adus la anchetă în Structura Centrală a DNA. Concomitent, au fost săltaţi din Bucureşti şi duşi la audieri Radu Mustăţea, membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica, şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, şi Marian Mîrzac, membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF şi fost director general al firmei de asigurări controlate de Carabulea. După câteva ore de investigaţii, prima informaţie oficială emisă de DNA ne-a dat o idee mult mai aproape de realitate privind anvergura anchetei. A început urmărirea penală împotriva Laurei Chiţoiu, soţia vicepremierului liberal Daniel Chiţoiu, ministru de Finanţe.
Laura Chiţoiu este director al Direcţiei Autorizări din cadrul A.S.F. Implicarea ei în acest caz este legată de numirea Inei Ana Crudu ca director general al firmei Carpatica, prin demersuri frauduloase. Concret, ea a devansat interviul pentru ocuparea funcţiei şi a modificat componenţa comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe candidată nu vor pune întrebări incomode. Împotriva ei a început urmărirea penală pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Audi A 8, şpagă pentru Mîrzac
Ilie Carabulea împreună cu Marian Mîrzac, Radu Mustăţea şi alte persoane au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de A.S.F asupra activităţii societăţii de asigurări respective, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave. Radu Mustăţea şi Marian Mîrzac au fost puşi sub urmărire penală pentru multiple fapte de corupţie, alături de un alt funcţionar al ASF, Giurgea Ovidiu Ioan Cezar. În schimbul protejării firmei de asigurări şi a menţinerii ilegale în funcţiune, Marian Mîrzac a primit, în luna mai 2013, un autoturism Audi A8, iar în luna august 2013, a primit suma de 8.937,5 euro (39.141 lei). Atât Ilie Carabulea, cât şi Marian Mînzac şi Radu Mustăţea au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând să fie duşi în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Acuzaţiile, în drept
Ilie Carabulea a fost reţinut sub acuzaţiile de infracțiunile de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, cumpărare de influență, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la uz de fals.
Marian Mîrzac a fost reţinut pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.
Radu Mustăţea a fost reţinut pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la cumpărare de influenţă, toate trei în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, uz de fals.
Cine urmează?
În comunicatul DNA prin care  a fost anunţată reţinerea celor trei personaje, procurorii au menţionat şi despre implicarea unei alte persoane fără a-i da însă numele. "Gruparea infracțională susmenționată a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea și un alt funcționar cu atribuții de conducere și execuție în cadrul A.S.F.", se arată în comunicatul de presă emis aseară de DNA. Cine credeţi că e personajul?

STENOGRAME DESPRE OBŢINEREA AVIZULUI CSA
În ziua de 18.06.2013, la ora 16.21.26, Marian Mîrzac (MM) este contactat de Laura Chiţoiu (LC), între cei doi având loc un dialog în legătură cu avizarea Inei-Ana Crudu în funcţia de boss la Carpatica, din care spicuim:
Laura Chiţoiu: Auzi, uite, ştii de ce te-am sunat? Am … am vorbit pentru mâine, că mâine, la zece, vine aia de la Sibiu …
Marian Mîrzac: Da. (…)
LC: Mhâ. Aşa şi … asta, că, d-asta de fapt te sunasem. Ţi-am zis că vine …., mă rog, cu frică, cu nu ştiu ce …
MM: Da.
LC: Mhî. Eu pe la nouă jumate ajung.
MM: Sau, mă rog, nouă jumate ajung şi eu şi vedem unde-o ţinem. Ori îl …
LC: Mhâ. Păi da, că nu vreau s-o ţin la mine …
MM: Na, e liber biroul lui…
LC: Nu vreau s-o ţin la mine.
MM: Nu, nu. Nu cu alte persoane de faţă, normal. (…)
MM: Crezi c-ar fi bine să bag şi eu capul p-acolo, pe la comisie? Nu cred.
LC: Păi, da. Păi de ce să nu bagi, ce-are? (…)
LC: Asta de la reclamaţii, e una la vreo …
MM: Da.
LC: 50 de ani, nu, sunt ok, nu ştiu. Nu … sper să nu fie agresivă, ştii?(…) Şi poţi să bagi capu, îţi dai seama …
MM: Păi, mă duc şi eu p-acolo să … Am calitate oficială, na.
Discuţie între Ina Crudu (IC) şi Mîrzac, în ziua de 19 iunie 2013.
MM: Da, Ina.
IC: Salutare.
MM: Bonjour. Ce faci, ai terminat?
IC: Bine. Am terminat, da. Au fost super O.K. oamenii.
MM: Da, păi…
IC: Da.
MM: Mhî… şi ai plecat?
IC: Au făcut ce au fost…
MM: Sfătuiţi să facă.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: