Evenimentul Zilei > International > Un rus cu BAZOOKA prin Istanbul
Un rus cu BAZOOKA prin Istanbul

Un rus cu BAZOOKA prin Istanbul

Un canal TV turc a transmis imagini în care susține că s-ar vedea un soldat rus având un lansator de rachete gata de tragere, pe puntea unui vas militar al Rusiei, care traversa Istanbulul prin Bosfor.

Canalul NTV susține că în imaginile prezentate se află un militar de pe nava Cezar Kunikov, care a străbătut Istanbulul sâmbătă, prin strâmtoarea Bosfor.

Relațiile dintre Rusia și Turcia s-au răcit dramatic, după ce aviața turcă a doborât un avion al Moscovei, după ce efectuase un raid aerian în Siria, acuzând că i-a fost violat spațiul aerian. Pilotul a fost ucis, în vreme ce co-pilotul a supraviețuit și a fost predat Rusiei.

Ministrul de Externe turc Mevlüt Cavușoglu, a reacționat vehement după difuzarea imaginilor de către NTV:

Un soldat rus, etalând un lansator de rachete sau ceva similar, în timp ce trece pe o navă rusească, este o provocare. Dacă vom percepe o situație amenințătoare, vom da răspunsul cuvenit.”

Bosforul, care traversează Istanbulul, reprezintă singura care de trecere din Marea Neagră către oceanele lumii pentru flota rusă. Un tratat din primul război mondial obligă Turcia să permită trecerea oricărui vas pe timp de pace.