Evenimentul Zilei > Actualitate > Un rus ARESTAT la domiciliu într-o vilă din Pipera – moneda de schimb în JOCUL României cu MOSCOVA
Un rus ARESTAT la domiciliu într-o vilă din Pipera – moneda de schimb în JOCUL României cu MOSCOVA

Un rus ARESTAT la domiciliu într-o vilă din Pipera – moneda de schimb în JOCUL României cu MOSCOVA

România a refuzat extrădarea la Moscova a lui Andrei Korolev, cetăţean rus acuzat de o fraudă de 245 de milioane de euro. Acesta a fost arestat în urmă cu câteva luni la Bucureşti şi plasat în arest la domiciliu, într-o vilă din Pipera.

Deşi decizia autorităţilor române nu este văzută cu ochi buni la Mosocova, Rusia consideră că subiectul nu este închis încă, deoarece arestul la domiciliu în România pe numele lui Korolev ar putea însemna că e păstrat drept monedă de schimb.

Andrei Korolev a fost fondator al grupului Sintez Group de la Moscova, implicat în afaceri energetice importante şi avea un proiect de privatizare al sistemului de gaze naturale din Grecia şi de creare a unei reţeel în Balcani.

Sintez Group a luat fiinţă în anul 1989, sub sprijin american. În anul 2013, grupul făcea Greciei o ofertă de 1,9 miliarde de euro pentru preluarea DEPA, compania de gaze naturale din statul elen.

Organizaţia este controlată de oligarhul Leonid Lebedev, un fost înalt responsabi al Cmerei de Comerţ a fostei URSS şi afacerist ce a ajunsul în topul Forbes. Lebedev este de asemenea fost parlamentar, iar în prezent deţine afaceri în domeniul artei, al modei, cinematografiei şi muzicii.

Un aspect demn de luat în calcul este faptul că arestul la domiciliu pe numele lui Andrei Korolev, a fost dispus în timpul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Grecia. Autorităţile ruse îi aduce lui Korolev acuzaţii de înşelăciune şi abuz în serviciu. Acesta a fost găsit de autorităţile române în 23 mai în Bucureşti.