Ion Alexandru Secară a avut norocul să ia în piept, sau să ducă în cârcă, doar până la 13 ani, năstruşnicele experimente pe elevul viu, făcute de-a lungul ultimilor ani de miniştrii care au ocupat abuziv fotoliul lui Spiru Haret, răsuceli care aveau să se sfârşească în haosul de astăzi.
Pe când avea 13 ani, părinţii lui au decis să se stabilească în Georgia, unde micul Secară a terminat liceul. Aici se încheie viaţa lui în Estul Europei, începută la Tecuci, continuată la Iaşi, Bucureşti şi Tibilisi. Pornea la drum. Abia intra în adolescenţă, dar pasiunea şi performanţle de până atunci în ale computerelor, erau ale unui om matur.
La sfârşitul liceului, Ion Alexandru Secară era deja o mică vedetă a informaticii din Estul nostru de mâna a doua. Aşa că a primit oferte de la câteva universităţi importante din Europa de Vest şi SUA. Pentru început, a ales Marea Britanie. „Am ales să merg la Universitatea din St. Andrews, în Marea Britanie, deoarece departamentul lor de informatică este renumit în lume.”
La sfârşitul adolescenţei, Alexandru Secară intra pe uşa din faţă în lumea mare a IT-ului. Aici, competiţia era năpraznică. Inteligenţe din toată lumea se băteau pe viaţă şi pe moarte pentru supremaţie. În cazul lui Alexandru Secară, ştiinţa de carte mai era dublată şi de o pasiune aparte: „Am ales această carieră, în IT, deoarece consider că aplicațiile de tip software pot schimba viața oamenilor în mai bine și iubesc sentimentul de a vedea persoane din jurul meu folosind produsul muncii mele” – ne-a declarat tânărul în exclusivitate.
Pe când termina liceul, şansa i-a mai surâs încă o dată: „În ultimul meu an de universitate, am fost acceptat într-un program foarte competitiv, numit Silicon Valley Internship Program, care aduce cei mai buni ingineri software din lume în Silicon Valley. Acești ingineri lucrează pentru startup-uri cu creștere rapidă. Procesul de recrutare a durat aproximativ 5 luni, așa că a trebuit să rămân permanent concentrat, pentru a-mi îndeplini unul dintre visele vieții mele, acela de a ajunge în California”.
Silicon Valley, visul oricărui IT-ist. Deşi aici concurenţa era mai acerbă ca oriunde în lume şi trebuia să se bată cu cele mai luminate minţi din domeniu, Alexandru Secară nu a uitat de dragostea sa pentru oameni. De dorinţa sa de a le face viaţa mai bună, mai uşoară, cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră. La 13 ani, dezvoltase o aplicație GPS pentru persoanele cu Alzheimer: „Eu cred cu adevărat că software-ul poate îmbunătăți și consolida viața oamenilor”.
Ultima invenţie, care avea să-i şi aducă notorietatea pe plan mondial, a pornit din propria-i experienţă: „În timp ce studiam în St. Andrews, am început să realizez că poziţia mea la calculator este groaznică și am început să mă confrunt cu dureri de spate, în special după ce stăteam perioade îndelungate de timp în faţa calculatorului. Am încercat să mă autoeduc în a sta corect pe scaun, dar după câteva ore, începeam iar să am o poziţie incorectă. După câteva ore, mă dureau toate. Am încercat și scaune ergonomice, hamuri de spate şi multe alte gadget-uri. În scurt timp, mi-am dat seama că nu sunt singurul care suferă din această cauză”.
Atunci i-a venit ideea. Un program care să-ţi corecteze poziţia în timpul lucrului la computer.
Ce a inventat Alexandru și nu vrea să vândă
Descrisă foarte simplu, invenţie este cam aşa: prin microcamera sa de luat vederi, computerul la care lucrezi îţi analizează poziţia. Dacă nu eşti în poziţie corectă, el te avertizează. Mai mult, îţi spune şi ce trebuie să modifici. Pare simplu, nu?
Ei bine, în realitate, în spatele acestei simplităţi menită să-l facă mai sănătos pe cel nevoit să stea ore în şir la computer, stă inventivitate, ştiinţă de carte şi aceeaşi dragoste de oameni, nealterată de iureşul din Silicon Valley. Alexandru Secară explică cât de cât pe înţelesul nostru:
„Proiectul meu folosește un algoritm complex de Inteligenţă Artificială pentru a analiza corpul superior al unei persoane și identifica coordonatele punctelor cheie (adică nasul, ochii, urechile, umerii etc.). Odată ce persoana are o poziție corectă, stând jos sau în picioare, persoana face o poză care este apoi procesată de algoritm. Algoritmul analizează diferiți indicatori de postură, spre exemplu locul în care se află nasul persoanei în raport cu umerii. Ori de câte ori persoana are o postură proastă pentru o perioadă îndelungată de timp, se declanșează o alertă, astfel încât el / ea poate reveni la poziția inițială de postură sănătoasă. De asemenea, am creat un sistem de exerciţii specifice, personalizate în funcţie de greşelile fiecăruia și pauze de mers pe parcursul zilei pentru a preveni durerile de spate și articulații. Brevetul a fost depus în decembrie 2019. Timpul meu a fost singurul cost de dezvoltare.
În Silicon Valley există o platformă, numită BETALIST, unde fiecare specialist îşi poate expune invenţia. Un fel de târg al ideilor, care funcţionează tot timpul. Aici şi-a postat invenţia şi Alexandru Secară.
Primii care s-au arătat foarte interesaţi de ea au fost cei de la „Samsung”, care i-au oferit pe licenţă o sumă cu şase zerouri, care l-ar fi scutit de grijile materiale toată viaţa. Nu a vrut să o vândă. Pentru că Alexandru Secară are ambiţii mai mari.
„Vreau să dezvolt propria mea companie, aici, în Silicon Valley. După care să deschid filiale şi în Europa. Contractul meu de muncă pe care îl am cu compania LOOP, se încheie în două luni de zile. Atunci mă pot apuca serios de proiectele mele. Am deja investitorii”.
Ca să mai aibă ceva bani în plus de buzunar, deşi în Silicon Valley se câştigă foarte bine, a mai inventat ceva. Legat de pandemie.
”Pentru că meciurile de fotbal se desfăşoară, deocamdată, fără spectaori, m-am gândit că ele ar putea fi urmărite live pe ecrane instalate în afara stadionului. După modelul cinematografelor în aer liber, unde filmul se viziona din maşină, foarte la modă în anii ’80. Cu ecranele uriaşe şi microfoane speciale, inteligente, care să redea atmosfera, atât din interiorul stadionului, cât şi cea din „tribuna” din parcare, oamenii ar fi mai aproape de fotbal, dar şi de alte competiţii. Deja un club mare din Germania s-a arătat interesat să achiziţioneze invenţia mea. Este tot o cifră cu şase zerouri.”
Alexandru Ion Secară, cel care lucrează la o mare companie din Silicon Valley, câştigă foarte bine. Iar tânărul care refuză oferta de şase cifre a „Samsung” vrea să se întoarcă în Romnia.
Alexandru Ion Secară are 22 de ani.