Deşi a fost înscăunat ca episcop penticostal al Church of God din Denver, Doru D. Ilioi nu are statut de rezident permanent în SUA. Doru D. Ilioi, care a emigrat acum şapte ani în Statele Unite ale Americii, a reuşit să-l cunoască pe cel mai puternic om din lume. Chiar dacă românul nu are încă forme de şedere legale, a cinat alături de George W. Bush şi John McCain, unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2008.
Doru D. Ilioi, care a emigrat acum şapte ani în Statele Unite ale Americii, a reuşit să-l cunoască pe cel mai puternic om din lume. Chiar dacă românul nu are încă forme de şedere legale, a cinat alături de George W. Bush şi de John McCain, unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2008.
Cu preşedintele american a vorbit despre problema celor care, deşi locuiesc în SUA de mai mulţi ani şi plă- tesc taxe, nu au încă statutul de rezidenţ i permanenţi. Printre cunoscuţii săi se mai numără şi guvernatorul statului Arizona şi doi membri ai Congresului american.
După ce a părăsit România, s-a stabilit în Denver, Colorado, acolo unde nu exista o biserică românească. A pus bazele comunităţii româneşti, alcătuită în prezent din 8.000 de persoane, şi a devenit episcop penticostal al „Bisericii Domnului“. Acasă, Doru şi soţia sa, Crina, le învaţă pe cele trei fetiţe ale lor alfabetul românesc. EVZ: Cum aţi ajuns în Statele Unite şi care este statutul dumneavoastră actual? Doru D. Ilioi: Prima oară am ajuns în SUA în 1996, cu viză turistică. Aveam 19 ani pe atunci. Din 1996 până în 2001 am călătorit în SUA de zeci de ori, de fiecare dată în calitate de turist. În 2001 am venit împreună cu soţia mea, Crina, cu care mă căsătorisem în 2000, la Baia-Mare. De atunci nu ne-am mai întors în România. Eu nu am drept de rezidenţă permanentă, dar nu sunt ilegal în sensul juridic, iar statutul meu este în curs de reglementare, adică de "pending", cum spun americanii. În limbajul de zi cu zi, cineva este ilegal în SUA dacă nu are statut de rezident permanent. Dar, din punct de vedere juridic, o persoană este ilegală atunci când are ordin de deportare şi nu îl respectă.
Ce motive v-au determinat să plecaţi în SUA? Trebuie să recunosc că s-ar putea să fi făcut o greşeală, pe care acum o regret. M-am grăbit să aleg belşugul material, în favoarea a ceea ce puteam să am în ţara mea. Am ales să emigrez datorită laturii materiale. Nimeni nu ar trebui să aleagă aşa.
Cum este viaţa dumneavoastră departe de ţară? Este greu să fii departe de ceea ce iubeşti. Am întâmpinat şi încă mai am parte de greutăţi. Nu vorbesc despre cele materiale. Dacă nu alegeam să locuiesc aici, probabil în ţară aveam parte de mai multe greutăţi de acest gen. Eu mă refer la acomodarea cu o lume din care nu faci parte. Sincer, eu încă nu m-am acomodat. Şi sper nici să nu o fac.
Intenţionaţi să reveniţi în România? Da, trăiesc tot timpul cu aceste planuri. Nu m-am întors încă din cauza mai multor factori. Eu şi soţia mea nu putem părăsi SUA fără să ne alegem cu o interdicţie de câţiva ani şi încă nu suntem pregătiţi pentru asta. Dar o să mă întorc cu siguranţă în România.
Cum a decurs viaţa dumneavoastră din 2001 şi pănă în prezent? Eu am ales să locuiesc în Denver, statul Colorado. Când am ajuns aici nu era nicio biserică românească, deci pot să spun că aproape nu era nicio comunitate românească. Paradoxul este că aici locuiesc peste 8.000 de români. Astfel că am ajuns să fiu ordinat ca episcop al Church of God, din Denver. Simt că am această chemare. Dar cel mai important este că aici mi s-au născut trei fetiţe superbe, care îmi ocupă timpul într-un mod foarte plăcut. Pe lângă şcoala de aici, acasă le învăţăm abecedarul românesc, cântece pentru copii, astfel că vorbesc româna foarte bine.
Aţi participat la organizarea alegerilor din România în 2007 pentru românii din Colorado? Aceste alegeri au fost organizate de Ambasada României la Washington, iar eu am fost ales preşedinte al Biroului Electoral, în statul Colorado.
Am înţeles că aţi fost implicat într-un scandal cu FBI? În ceea ce priveşte întâmplarea cu FBI, nu este nimic important. Probabil vreo scrisorică anonimă trimisă unde trebuie a necesitat un control al acestui organism cu privire la persoana mea. Dar sunt o persoană respectabilă şi nimic mai mult.
Cum aţi ajuns să vă întâlniţi cu George W. Bush şi cu John McCain? Personal nu am făcut niciun demers să mă întâlnesc cu preşedintele Bush sau cu alţi politicieni. Am prieteni care ştiu că îmi place politica şi m-au invitat la unele petreceri unde am putut să stau la aceeaşi masă cu politicieni importanţi. Este o experienţă unică să stai să vorbeşti cu preşedintele Americii. Am ajuns să-i cunosc şi pe senatorul John McCain, pe guvernatorul statului Arizona, Len Munsil, pe congressmanii Jeff Flake şi Rick Renzi etc.
Aceştia aveau cunoştinţă despre statutul dumneavoastră? Da, bineînţeles. Fiţi siguri că înainte să stai cu preşedintele Bush la masă serviciile secrete ştiau şi ce ai mâncat în dimineaţa respectivă. Şi, oricum, situaţia noastră era unul dintre subiectele pe care le discutam. Dar, repet, nu eram ilegal. Eram în "pending", cu copii viitori cetăţeni americani şi plătitor de taxe.
Despre ce anume aţi discutat cu preşedintele Bush? Am vorbit despre mai multe lucruri. Am spus că am încercat mereu să aduc în prim-plan problema oamenilor care locuiesc în SUA de mulţi ani, plătesc taxe, au copii la şcoli, au afaceri şi creează locuri de muncă, dar nu au şi un statut de rezident permanent, ceea ce-i face potenţiali expulzaţi. Am discutat şi pe subiecte religioase, având în vedere că sunt pastor, şi majoritatea oamenilor politici sunt creştini practicanţi. Îmi amintesc că preşedintele Bush mi-a spus că atunci când a vizitat România prima oară a primit un semn de la Dumnezeu că trebuie să ajute această ţară. Ploua foarte tare şi era îngrijorat că va trebui să vorbească cu umbrela deasupra capului, dar în momentul în care s-a ridicat în faţa mulţimii, ploaia s-a oprit şi a ieşit un curcubeu cum rar i-a fost dat să vadă. A privit întâmplarea ca pe un semn că Dumnezeu iubeşte poporul român şi că trebuie să-l ajute în măsură în care poate.
De ce nu aţi reuşit până în acest moment să obţineţi dreptul de rezidenţă permanentă? Pentru că nu există nicio lege care să spună că după un anumit număr de ani sau dacă ai un anumit venit, dacă ai copii cetăţeni americani, daca plăteşti taxe etc., se poate obţine acest lucru. Practic, nu am un cadru juridic în care să mă încadrez. Sistemul judiciar în domeniul imigraţiei este la pământ, ineficient şi învechit. Bush a luptat să-l schimbe, dar anumiţi factori l-au împiedicat. Senatorului McCain îi va fi mult mai uşor dacă va fi ales.
DEZVĂLUIRE
Un sfert dintre românii din SUA pot fi expulzaţi
"Peste 25 la sută dintre românii care trăiesc acum în SUA nu au forme definitive de şedere. Dacă nu se dă o lege în acest sens, sunt pasibili cu deportarea. Pentru unii ar fi o dramă. Gândiţi-vă că sunt oameni care locuiesc aici de peste 20 de ani şi care sunt în această situaţie. Cred că atunci când această lege se va aproba, se va simţi şi în România. Pentru că sute de mii de români vor putea reveni în România, îşi vor deschide afaceri, vor investi, vor crea locuri de muncă", a mai declarat Doru D. Ilioi.
"Bush a primit un semn de la Dumnezeu că trebuie să ajute România", Doru D. Ilioi