Autorul portughez Antonio Lobo Antunes îşi lansează romanul la Uniunea Scriitorilor şi la Cărtureşti.
Antonio Lobo Antunes, unul dintre candidaţii îndreptăţiţi la Premiul Nobel pentru literatură, psihiatru care a părăsit medicina pentru literatură, se află în România, pentru a-şi lansa romanul „Ordinea firească a lucrurilor”, editat de Humanitas Fiction. Romanul se va lansa astăzi, de la ora 16.00, la Uniunea Scriitorilor şi mâine, de la ora 17.00, la Libăria Cărtureşti.
Cărţile lui Antunes, în vîrstă de 67 de ani, sunt poeme în proză, care nu au nimic de-a face cu romanele convenţionale. Un scriitor surprinzător la fiecare frază, care jonglează cu imagini fulgurante într-o atmosferă de violenţă, sarcasm şi melancolie plină de caldură omenească.
Stilul lui Antonio Lobo Antunes aminteşte de realismul magic al scriitorilor sudamericani, dar amprenta lui e acea ironie tragică născută din amestecul de glorie şi decadere al istoriei Portugaliei şi din melancolia fado–ului.
”Ficţiunile lui ironice, extraordinar de dense, dezbat probleme morale şi politice într-un stil ce aminteşte de Conrad şi Faulkner", spunea George Steiner. „Un scriitor a cărui operă e o cercetare a esenţei vieţii. A lui şi a noastră", comenta El Pais.
A petrecut războiul colonial în Angola
António Lobo Antunes, care s-a născut în 1942 la Lisabona, este de formaţie medic psihiatru, urmând tradiţia familiei, dar şi-a abandonat cariera medicală în favoarea scrisului. În timpul războiului colonial a fost în Angola ca locotenent, chirurg şi psihiatru, experienţă traumatizantă care a devenit o temă predilectă a prozei sale. Autor a peste douăzeci de romane, Antonio Lobo Antunes a fost recompensat cu numeroase premii şi distinctii literare internaţionale, printre care marele Premiu Ovidius (Neptun, 2003), acordat de Uniunea Scriitorilor din România.
Dacă în „Bună seara lucrurilor de pe-aici”, Antunes este ca un dirijor posedat, care orchestrează un oratoriu al terorii şi al durerii, într-o Angolă zbuciumată, în „Ordinea naturală a lucrurilor” o tânără diabetică din Lisabona e ţinută în viaţă de poveştile pe care i le şopteşte noaptea la ureche un iubit desuet pe care-l dispreţuieşte.
Viaţa tatălui ei, cândva miner în Africa de Sud, se reduce la zborurile subterane care-i populează fantasmele. Un ofiţer din armata prerevoluţionară este torturat în închisorile lui Salazar, dar adevăratul supliciu îi e amintirea surorii sale nelegitime, închisă în mansarda casei şi condamnată la o existenţă fantomatică. Un detectiv care predă cursuri de hipnotism prin corespondenţă deţine fără să ştie cheia secretă a tuturor acestor destine. Poveştile acestor personaje alcătuiesc portretul tragicomic al unei societăţi aflate în disoluţie, o Portugalie surprinsă în întreaga ei splendoare tristă.
EVENIMENTE Lansări la Uniunea Scriitorilor şi Cărtureşti Volumul „Ordinea naturală a lucrurilor”, care se lansează astăzi, a fost tradus până în prezent în douăsprezece ţări, fiind considerat unul dintre cele mai bune romane portugheze contemporane.
Astăzi, de la ora 16.00, la Uniunea Scriitorilor, autorul Antonio Lobo Antunes îşi va lansa romanul „Ordinea naturală a lucrurilor”, apărut în colecţia „Raftul Denisei”, alături de Micaela Ghiţescu, traducătoarea romanului, criticul literar Carmen Muşat, scriitorul Cezar Paul Bădescu, Denisa Comănescu, director general Editura Humanitas Fiction. Cu aceeaşi ocazie se lansează ediţia româneasca adusă la zi a „Cărţii neliniştirii”, de Fernando Pessoa, unul dintre cele mai importante jurnale ale secolului XX şi primul volum din seria de autor pe care Editura Humanitas Fiction i-o dedică lui Fernando Pessoa. La eveniment va participa şi traducătorul Dinu Flămând.
Mâine, de la ora 17.00, autorul Antonio Lobo Antunes va prezenta romanul şi la Librăria Cărtureşti. Vineri, Universitatea Ovidius din Constanţa îi va decerna lui Antonio Lobo Antunes titlul de Doctor Honoris Causa.