Un proiect de înființare a armatei kosovare aruncă în aer scena politică de la Priștina
- Paul Ciocoiu
- 6 mai 2014, 15:40
Premierul din Kosovo, Hashim Thaci, a propus astăzi dizolvarea parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate la 8 iunie, după ce deputaţii sârbi şi-au exprimat opoziţia faţă de crearea unei armate naţionale prin neprezentare la şedinţa parlamentului la care urma să se decidă prin vot asupra acestui subiect.
Parlamentul trebuia să supună votului luni proiectul privind formarea armatei Kosovo, însă constituţia prevede ca două treimi din totalul deputaţilor să voteze, iar două treimi din voturile exprimate să aparţină reprezentanţilor minorităţilor.
“Un parlament care a creat circumstanţe în care nu se poate vota privind armata propriei ţări face inutile orice alte proceduri suplimentare”, a declarat premierul Hashim Thaci în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Stefan Fule, comisarul european pentru extindere, citat de Reuters.
Propunerea viza ca micuţul stat de 1.8 milioane de locuitori să aibă armată proprie formată din 5.000 de soldaţi activi şi 3.000 de rezervişti, construită pe nucleul actual al celor 2.500 de membri ai Forţei de Securitate din Kosovo, însărcinată cu misiuni de protecţie civilă, restabilire a ordinii publice şi răspuns în situaţie de criză.
Noua armată ar urma să colaboreze cu forţa NATO de menţinere a păcii, formată din 5.000 de soldaţi. Încercările Alianţei Nord-Atlantice de diminuare a prezenţei sale militare din Kosovo au fost zădărnicite de tensiunile din nordul acestei ţări.
Susţinătorii occidentali ai Kosovo, care l-au recunoscut ca stat independent în 2008, au fost reticenţi faţă de crearea imediată a unei armate de teama mesajului pe care acest demers l-ar putea trimite Serbiei şi celor peste 100.000 de sârbi care locuiesc în regiune, mai scrie agenția britanică, preluată de Agerpres.